Za dug i zdrav život zuba – što je potrebno?, Renata Sikora, Kristina Bojanić, Robert Smolić, Miroslav Sikora

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 2.5.2022., 8:00 - 16:00
utorak 3.5.2022., 8:00 - 16:00
srijeda 4.5.2022., 8:00 - 16:00
četvrtak 5.5.2022., 8:00 - 16:00
petak 6.5.2022., 8:00 - 16:00
subota 7.5.2022., 8:00 - 16:00

Organizator:
Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Crkvena 21, 31000 Osijek

Vrsta događanja:
poster

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole, studenti i građanstvo

Lokacija:
FDMZ, Crkvena 21, Osijek

Detalji:

Tijekom života čovjeka dolazi do izmjene dvije generacije prirodnih zuba : mliječna i trajna denticija. Mliječnu denticiju čini dvadest zuba, deset u svakoj čeljusti, dok trajnu denticiju čine trideset i dva zuba, odnodno šestnaest u svakoj čeljusti. Trajni zubi zamjenjuju mliječne postepeno u razdoblju od 6. do 13. godine života. Zubi služe za otkidanje i žvakanje hrane te stvaranje glasova, stoga su nam neophodni suputnici kroz čitav život. 90% bolesti u usnoj šupljini nastaje zbog neodgovarajuće oralne higijene. Kako bi nas naši zubi pratili od početka do kraja životnog vijeka, moramo voditi brigu o pravilnoj higijeni usne šupljine, prevenciji i kontroli bolesti.

Higijena usne šupljine trebala bi započeti prije nicanja prvog zuba kako bi se stvorila zdrava navika od najranije dobi i trajala do kraja života. Pravilna oralna higijena uključuje četkanje zuba najmanje dva puta dnevno, ujutro i navečer, pola sata poslije obroka koristeći četkicu za zube i zubnu pastu te čišćenje interdentalnih prostora zubnim koncem.

Preventivu čine svakodnevno redovito i pravilno održavanje oralne higijene, redoviti kontrolni posjeti doktoru dentalne medicine minimalno jednom godišnje te zdrava i uravnotežena prehrana uz izbjegavanje konzumacije rafiniranih šećera, grickalica i gaziranih napitaka između obroka.

Dobra briga za oralno zdravlje nije samo put ka dugom i zdravom životu zuba, već dužem i zdravijem životu cijelog našeg organizma.

Biografija:

Renata Sikora

Asistentica na Katedri za dentalnu medicinu, Fakultet za dentalnu medicinu i

zdravstvo Osijek Sveučilište J.J. Strossmayer

mail: sikora.renata01@gmail.com

Renata Sikora, dr. med. dent., rođena je 1985. godine u Banjoj Luci u Bosni i Hercegovini. Osnovnu školu i Opću gimnaziju završava u Virovitici. Diplomirala je 2010. godine na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te na istom specijalizira stomatološku protetiku 2017. godine. Poslijediplomski doktorski studij Biomedicina i zdravstvo na Medicinskom fakultetu Osijek upisuje 2013. godine. Zaposlena je u Domu zdravlja Osječko-baranjske županije od 2011. godine, a 2019. počinje raditi i kao asistentica na Katedri za dentalnu medicinu Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek Sveučilišta J.J. Strossmayer. Član je Hrvatskog društva za stomatološku protetiku te je aktivna sudionica na brojnim domaćim i međunarodnim znanstvenim i stručnim kongresima.

 

Kristina Bojanić

Docentica na Katedri za otorinolaringologiju, neurokirurgiju i radiologiju, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo te Katedri za radiologiju, Medicinski fakultet Osijek

mail: kristina.bojanic@fdmz.hr, bojanic.kristina@gmail.com

mob:098 655 795

https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/23162

Kristina Bojanić rođena je 1978. godine u Osijeku gdje je završila osnovnu i srednju školu. Na Medicinskom fakultetu u Osijeku diplomirala je 2002. godine, a doktorsku disertaciju na istom fakultetu obranila je 2018. godine. Od 2006. godine radi u DZOBŽ; od 2010. kao specijalist radiolog odnosno od 2018. kao subspecijalist ultrazvuka. Znanstvenu djelatnost započela je 2013. godine kao asistentica na Zavodu za Mineralni metabolizam Medicinskog fakulteta Osijek, a nastavila kao docentica 2019. godine na Katedri za radiologiju odnosno na Katedri za otorinolaringologiju, neurokirurgiju i radiologiju, Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo.  Dobitnica je nagrade HLK za izvanredan doprinos znanosti za 2020.godinu. Održala je 10-ak pozvanih predavanja na međunarodnim znanstvenim skupovima, bila mentoricom više diplomskih radova i komentoricom doktorske disertacije.

 

Robert Smolić

Izvanredni profesor na Katedri za farmakologiju i biokemiju, Fakultet za

dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek

mail: robert.smolic@fdmz.hr

Izv. prof.dr.sc. Robert  Smolić, dr.med., predsjednik Katedre za

farmakologiju i biokemiju Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo te

direktor Medicinskog centra Mursa d.o.o. 

Nakon petogodišnjeg usavršavanja u SAD-u, završava specijalizaciju iz gastroenterologije. Istraživački interes: farmakologija jetrenih bolesti te bolesti mineralnog metabolizma. Bio je voditelj/suradnik na 2 NIH projekta, 2 HRZZ projekta, 3 projekta Sveučilišta te 9 institucijskih projekata. Član je uredničkog odbora „Journal of Clinical and Translational Hepatology“, te recenzent više znanstvenih časopisa. Pod njegovim mentorstvom su obranjene 2 doktorske disertacije. Član je stalnih odbora i povjerenstava Sveučilišta i Fakulteta. Održao je 10-ak pozvanih predavanja na međunarodnim znanstvenim skupovima, član je upravnog odbora Hrvatskog društva za humanu genetiku, te član znanstvenih odbora međunarodnih kongresa (IMC-HCV, ISABS).

 

Miroslav Sikora

Poslijedoktorand na Katedri za dentalnu medicinu, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek Sveučilište J.J. Strossmayer

mail: miro_jr@yahoo.com

Rođen 1979. godine u Osijeku gdje je završio osnovnu školu nakon koje upisuje XV. gimnaziju u Zagrebu. Na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 2005.god, te nakon odrađenog pripravničkog  staža u Domu zdravlja Osijek i rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti 2007.god prelazi u KBC Osijek na Odjel za maksilofacijalnu kirurgiju, te 2010.god polaže specijalistički ispit i postaje specijalist oralne patologije. Od 2013.- 2017.god obnaša dužnost ravnatelja Doma zdravlja Osijek. Predsjednik je Upravnog vijeća Hrvatske komore dentalne medicine, poslijedoktorand na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku, tajnik Katedre za dentalnu medicinu, projektni manager na dva EU projekta te autor brojnih znanstvenih radova, knjiga i publikacija.