Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Kardaševljeve svemirske civilizacije,
Vladis Vujnović

Datum i vrijeme:

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
ONLINE TEKSTUALNO PREDAVANJE

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji:

Prezentacija

Predavanje

Sustav mogućih svemirskih civilizacija je 1964. god. predložio radioastronom Nikolaj Kardašev. Njegova ljestvica mjeri razinu svemirske civilizacije energijom zračenja koju je ona sposobna koristiti, te sadrži tri stupnja – sustav koji je danas proširen na još nekoliko stupnjeva, a Carl Sagan ih je i numerički opisao. Kardaševljev sustav koristi se u planiranju projekata kao što su OZMA, Cyclops i postojeći SETI. Najveći svjetski radioteleskopi istražuju postoje li kodirani radiovalovi u području valnih duljina koje je predložio Kardašev, od 3 do 30 cm. Infracrveni dio spektra nadzire se zato što tehničke aktivnosti u prostoru mora pratiti otpadna toplina. Opisuju se svemirska tijela koja su istraživana, do sada bez rezultata.

Razmatraju se konstrukcije koje bi trebale omogućiti da se zarobi energija zračenja, kao poznata Dysonova sfera – rahla građevina koja opkoljava zvijezdu. Najveće su nedoumice u pogledu tehnološkoga razvoja astronautike, nuklearne energetike i prilagođavanja ljudskoga tijela novim uvjetima. O budućnosti sudimo po prošlosti: ljudi će biti sve više a civilizacija će zahtijevati sve više i više energije.

Samo kratko, jer autor je skeptik, obrađuje se Drakeova formula kojom se određuje vjerojatnost postojanja života izvan Zemlje.

Biografija:

Vladis Vujnović

Fizičar, istraživao u područjima spektroskopije ioniziranoga plina, optike, astrofizike i geomagnetizma.  Predavao Osnove atomske fizike, Fiziku ioniziranih plinova, Astronomiju s astrofizikom, Aeronomiju s geomagnetizmom i Fiziku planeta. Napisao nekoliko knjiga i skripata, te bio autor i suautor udžbenika iz fizike za osnovnu i srednju školu.  Drži predavanja za učenike, nastavnike i građanstvo. Dobio Državnu nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti i Nagradu Ivan Filipović za životno djelo.