Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Industrija 4.0 – utjecaj na kulturu prehrane,
voditeljice: Marinela Nutrizio i Anet Režek Jambrak

Datum i vrijeme:

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
SNIMKA - Radionica

Publika:
5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji:

Industrija 4.0 je podskup četvrte industrijske revolucije. Cilj industrije 4.0 je digitalizacija industrije, što znači povezivanje strojeva, skladišta, logistike i opreme. Također, razvijaju se pametni strojevi s mogućnošću neovisne razmjene informacija, uvodi se kontrola i optimizacija proizvodnje te se stvaraju pametne tvornice koje proizvode jasno identificirane proizvodne serije i lotove. Od prve industrijske revolucije (mehanizacija vodom i parom) do masovne proizvodnje i montažnih vodova koji koriste električnu energiju u drugoj, četvrta industrijska revolucija uzima ono što je započelo u trećoj uz prihvaćanje računala i automatizacije i poboljšanje pametnim i autonomnim sustavima koje pokreću podaci i strojno učenje. Sada, i u budućnosti, dok se razvija industrija 4.0, računala su povezana i međusobno komuniciraju kako bi na kraju donijeli odluke bez ljudskog djelovanja. Kao rezultat podrške pametnim strojevima koji postaju pametniji čim dobiju pristup više podataka, naše tvornice postat će učinkovitije, produktivnije i manje rasipne. Konačno, mreža ovih strojeva digitalno je povezana jedna s drugom te stvaraju i dijele informacije koje rezultiraju pravom snagom Industrije 4.0. Industrija 4.0 ima razne primjene i mogućnosti u prehrambenoj industriji. Budući da povezani strojevi prikupljaju ogroman broj podataka koji mogu informirati o održavanju, performansama i drugim problemima, kao i analizirati te podatke kako bi identificirali obrasce i uvide koji bi čovjeku bili nemogući u razumnom vremenskom roku, industrija 4.0 nudi priliku da proizvođači brzo i učinkovito optimiziraju svoje poslovanje znajući na što treba obratiti pažnju. A to im na kraju donosi i povećanje prinosa i profit. Što se prehrane tiče, industrija 4.0 dovodi cijeli novu kulturu prehrane, na taj način mogu se stvoriti inovativniji proizvodi, uvesti novi okusi te se možemo prilagoditi posebnim prehrambenim i zdravstvenim potrebama potrošača. Mogu se individualizirati formulacije, nutrijenti, oblici i postići optimalna proizvodnja prema potrebama i industrije i potrošača i okoliša. Također, uvode se roboti u proizvodnje, od branja proizvoda u skladištu do pripreme za isporuku, autonomni roboti mogu brzo i sigurno podržati proizvođače. Roboti premještaju robu po skladištima, a ujedno smanjuju troškove i omogućavaju bolju upotrebu prostora za internetsku trgovinu. Jedna od primjena je i primjena aditivnih tehnika koje otvaraju nove mogućnosti za proizvodnju hrane i individulazaciju proizvoda prema potrebama potrošača. Iako se industrija 4.0 još uvijek razvija i možda nećemo imati cjelovitu sliku dok se ne osvrnemo 30 godina unazad, tvrtke koje prihvaćaju tehnologije shvaćaju potencijal industrije 4.0. Te se iste tvrtke suočavaju i s time kako unaprijediti svoju trenutnu radnu snagu kako bi preuzeli nove radne odgovornosti koje omogućava Internet 4.0 i zaposlili nove zaposlenike s pravim vještinama.
Prezentaciju možete preuzeti na sljedećoj poveznici:
>> Festival-zn-Nutrizio-Rezek-Jambrak.ppsx (105MB)

https://www.youtube.com/watch?v=x0XefA6Ilnc

https://www.youtube.com/watch?v=RxUMhyEKNUk

https://www.youtube.com/watch?v=TjZ4B-rWxCE

Biografija:

Marinela Nutrizio

Završila je diplomski studij Nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u rujnu 2015. godine. Tijekom studiranja sudjelovanja je u znanstveno-istraživačkom projektu "Potencijal sekundarnih biljnih sirovina kao izvora funkcionalnih sastojaka prehrambenih proizvoda" koji je rezultirao dodjelom Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu 2014. godine. Daljnje usavršavanje nastavila je stručnom praksom na Institutu za hranu i nutricionizam (CREA, Rim, Italija) na projektu gdje je stekla međunarodno iskustvo znanstveno-istraživačkog rada od strane vodećih stručnjaka u području održivosti. Marinela Nutrizio trenutno je doktorandica na HRZZ projektu „Ekstrakcije bioaktivnih spojeva iz mediteranskog bilja sa „zelenim otapalima“ primjenom visokonaponskog pražnjenja“.

http://www.pbf.unizg.hr/zavodi/zavod_za_opce_programe/laboratorij_za_odrzivi_razvoj/marinela_nutrizio

 

Anet Režek Jambrak

http://www.pbf.unizg.hr/zavodi/zavod_za_opce_programe/laboratorij_za_odrzivi_razvoj/anet_rezek_jambrak

Doktorirala je na temi primjene ultrazvuka visoke snage u praćenju svojstva proteina sirutke. Trenutno je voditeljica Laboratorija za održivi razvoj na PBF-u. Trenutno vodi HRZZ projektu „Ekstrakcije bioaktivnih spojeva iz mediteranskog bilja sa „zelenim otapalima“ primjenom visokonaponskog pražnjenja“. Njeni radovi su citirani ukupno 2250 puta uz h-indeks 25 (Scopus) (https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=56703576700). U 2019. godini od Clarivate Analytics (Web of Science) uvrštena je na listu najutjecajnijih znanstvenika u 2019. godini (0.1% svjetskih znanstvenika). Dobitnica je 2019. Državne nagrade za znanost za iznimnu znanstvenu produkciju, 2016. Young Scientist Award od International Union of Food Science and Technology, te 2009. Državne nagrade za znanost za znanstvene novake. Usavršavala se na Faculty of Health and Life Sciences, Coventry University, Velika Britanija a 2009. na University of Avignon, Francuska, kao pozvani predavač i istraživač u području “zelenih” ultrazvučnih i mikrovalnih ekstrakcija. Član je Akademije mladih znanstvenika (Global Young Academy), te Međunarodne akademije znanstvenika u području prehrambenih tehnologija (IAFOST).