Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Uloga matematike u razvoju moderne znanosti,
voditelji: Jakov Baleta i Damijan Cerinski

Datum i vrijeme:
srijeda 12.5.2021., 12:00 - 12:30

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
ONLINE PREZENTACIJA

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji:

Link: https://us04web.zoom.us/j/76868906071?pwd=c09DRXVOV09weFdSenhFZURqa2EvUT09

ID: 768 6890 6071

Passcode: 18xV73

 

Cilj predavanja je objasniti ulogu matematike u naglom razvoju, ne samo znanstvene metode, već i tehnologije kojemu svjedočimo od renesanse do današnjeg dana. Počevši od Galileo Galileia i njegove matematizacije fizike, preko Isaaca Newtona, Jamesa Clerka Maxwella, Ludwiga Boltzmanna, pa sve do numeričkih metoda XX. stoljeća, sudionici će imati prilike upoznati se s primijenjenim „okusom“ matematike i njezinom važnosti u modernim tehnološkim čudima koja oplemenjuju i olakšavaju naš svakodnevni život.

Biografija:

Doc. dr. sc. Jakov Baleta trenutno je zaposlen na Metalurškom fakultetu, Sveučilište u Zagrebu. Njegova područja istraživanja uključuju, ali nisu limitirana na sljedeće: izgaranje amonijaka, obradu dimnih plinova, numeričko modeliranje, solarne dizalice topline, energetsku analizu GViK sustava, hlađenje plinskih turbina i rasplinjavanje biomase. Autor je 21 znanstvena rada indeksirana u Scopus bazi s trenutnim h-indeksom 8. Trenutno je gostujući urednik specijalnog izdanja Journal of Cleaner Production posvećenoj SDEWES konferenciji.

 

Damijan Cerinski rođen je 1992. godine u Varaždinu te u općini Vidovec završava osnovnu školu. Tokom srednjoškolskog obrazovanja živi u Zagrebu te završava Zrakoplovnu tehničku školu Rudolfa Perešina u Velikoj Gorici. Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu upisuje 2011. godine, a diplomski rad na smjeru zrakoplovstvo brani 2017. godine na temu simuliranja procesa izgaranja u komori mlaznog motora. Nakon završetka studija zapošljava se u firmi „Irsag d.o.o.“ kao projektant energetskih postrojenja. Od veljače 2018. godine zaposlen je kao asistent na Zavodu za mehaničku metalurgiju, Sveučilište u Zagrebu Metalurški fakultet.