Tradicijska kultura,
Ines Cvitković Kalanjoš

Datum i vrijeme:
srijeda 12.5.2021., 10:00 - 11:30

Mjesto održavanja:
OŠ dr. Jure Turića, Gospić, Ulica Miroslava Kraljevića 15

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
osnovna škola

Lokacija (prostorija):
OŠJTGS

Detalji

Povodom Festivala znanosti dana 12.5.2021. godine od 9 do 11 sati održana je radionica pod nazivom "Tradicijska kultura" u Osnovnoj školi dr. Jure Turića u Gospiću. Sudjelovali su učenici četvrtog razreda osnovne škole s učiteljicom Anom Nikšić te studentice prve i četvrte godine Odjela za nastavničke studije u Gospiću: Katarina Crnković, Iva Baburić, Marija Poplašen i Karla Mamić. Radionicu je vodila dr. sc. Ines Cvitković Kalanjoš. Prezentirala se tradicijska kultura ličkog kraja, a sve je vodilo ka zajedničkom osmišljavanju stihova ličkih bećaraca. Nakon završetka radionice sudionici su se zaputili na obalu rijeke Novčice gdje su pjevali ličke bećarce i degustirali tradicijska jela Like.

Biografija:

Ines Cvitković Kalanjoš rođena je 1982. godine u Rijeci. Živi u Novom Vinodolskom, udana te majka jednog djeteta. Pohađala je osnovnu i osnovnu glazbenu školu Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom te srednju glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci, instrumentalist-harmonikaš u klasi prof. Dražena Košmerla gdje je postigla zapažene rezultate  i nagrade po regionalnim i međunarodnim natjecanjima. 2008 godine diplomirala je na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Odjel za glazbu sa temom „Priređivanje za harmonikaške ansamble“ kod mr. art.  Bashkim A. Shehu i stekla titulu profesora glazbene kulture. Doktorsku disertaciju pod nazivom „Glasba Romov v Primorsko-goranski županiji in možnosti uporabe glasbe Romov v vzgojno-izobraževalnem procesu na Hrvaškem“ pod vodstvom red.prof.dr. Svaniborja Pettana obranila je 2017. godine na Filozofskoj fakulteti u Ljubljani, Odjel Muzikologije, smjer Etnomuzikologije.
Od 2008. do 2010. godine zaposlenica je Učiteljskog fakulteta u Rijeci, Odsjeka za učiteljski studij u Gospiću na radnom mjestu stručnog suradnika - voditelj vježbi iz metodike glazbene kulture. Od 2010. godine bila je suradnik u suradničkom zvanju i na radnom mjestu asistenta iz umjetničkog područja, polja glazbene umjetnosti na istom fakultetu a danas na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću, Sveučilišta u Zadru a od 2018. godine zaposlena je na istom fakultetu u suradničkom zvanju i na radnom mjestu poslijedoktoranda za znanstveno područje humanističkih znanosti, polje znanost o umjetnosti, grana muzikologija i etnomuzikologija. Predstavnica je asistenata u Stručnom vijeću Odjela za nastavničke studije u Gospiću te je administratorica Alumni kluba Odjela za nastavničke studije u Gospiću. Objavila je nekoliko znanstvenih i stručnih članaka te aktivno sudjeluje na simpozijima i znanstvenim konferencijama u zemlji i inozemstvu.