Lenić, Kristina:
Judita u brojkama

Datum i vrijeme:
petak 14.5.2021., 10:00 - 0:00

Organizacija:
Tehnička škola Pula, Jurja Cvečića 7, Pula

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji:

Predavanje je pripremljeno u suradnji s učenicom 4. razreda Larisom Poljak, a potaknuto je 500. obljetnicom Marulićeve Judite.  S obzirom na to da se od 22. travnja 2021. do 22. travanja 2022. godine obilježava Juditina godina, odlučile smo aktualizirati Marulićevu Juditu te je predstaviti učenicima kroz prizmu matematike. Istraživanje koje smo proveli temelji se usporedbi biblijske i Marulićeve Judite, kao i svim kasnijim adaptacijama Judite prema tematsko-motivskim, žanrovskim, jezičnim i drugim kriterijima. Proučavajući Marulićevu Juditu, izdvojile smo načelo simetričnosti i linearnosti kao važna obilježja renesansnoga epa koje smo  povezale s matematičkim, analitičkim načinom razmišljanja. U zaključku svoga rada željele smo naglasiti važnost Marulićeve Judite u kontekstu hrvatske književnosti i kulturne baštine te mogućnost povezivanja matematike i književnosti kako bi Judita postala suvremenija i aktualnija  današnjim mladim čitateljima. U svome smo radu  pokušale „spojiti nespojivo“,  književnost i matematiku, tj.  kulturu i znanost.

Predavanje možete odgledati na poveznici: https://drive.google.com/file/d/14dRa4IqB1EPWndlWyERCLQtV96Z0EHlH/view?usp=sharing

 
 

Biografija:

Kristina Lenić rođena je 1974. rođena u Rijeci. 1997. diplomirala je  na Filozofskom fakultetu u Rijeci i stekla zvanje profesora hrvatskog jezika i književnosti. Od 1999. do 2002. radila je Osnovnoj školi Vladimira Gortana u Žminju. Od 2002. godine zaposlena je u Tehničkoj školi Pula kao nastavnica Hrvatskoga jezika. 2007. godine sudjelovala je  na projektu Fonološki opisi govora obuhvaćenih Hrvatskim jezičnim atlasom u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Od 2018. godine volontira u  projektu „Pripovjedačica priča za laku noć-Tete i barbe pričalice“.