Život u hologramu, voditeljice: Valentina Blašković, Marina Jurašić

Datum i vrijeme:
petak 6.5.2022., 10:00 - 10:45

Organizacija:
Dječji vrtić Bistrac, Sv. Petar 41 D, Ogulin

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
predškolski uzrast i niži razredi osnovne škole

Lokacija (prostorija):
Starija jaslička skupina

Detalji:

Zamišljeno je da učenici rade u skupinama po troje. Svaka skupina dobiva mobitel ili tablet.
1.aktivnost: moje novčanice su oživjele Pokazujem učenicima kakve novčanice posjedujem (klasične novčanice). Na mobitelu ili tabletu instalirana je aplikacija Hrvatski velikani. Skeniranjem novčanica mobitelom/tabletom kroz pokrenutu aplikaciju likovi s novčanica oživljavaju. S obzirom da učenicima teme nisu primjerene (nepoznavanje velikane) bitno je učenicima samo pokazati kako sve funkcionira – usmjeriti mobitel/tablet prema novčanici i projekcija započinje.
2. aktivnost: magične kartice Da bi učenici zainteresirali za ono što skeniramo, pokazujem učenicima drugu aplikaciju. Kamerom mobitela/tableta prelazimo preko naizgled uobičajenih kartica s ilustriranim životinjama, oni oživljavaju.

Biografija:

Marina Jurašić diplomirala je biologiju i kemiju na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu u Zagrebu. Posljednjih 12 godina radi u školi, a osim redovnog rada bavi se popularizacijom znanosti među najmlađima kroz razne projekte i udruge.

Valentina Blašković, rođena 4. veljače 1987. u Ogulinu. Diplomirala je 2011. godine na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu i stekla zvanje magistre primarnog obrazovanja s modulom Informatika. Trenutno radi kao učiteljica Informatike u Prvoj osnovnoj školi Ogulin. Završila je početnu edukaciju i dodatne online edukacije mentora uključenih u projekt Croatian Makers Lige, te aktivno sudjeluje u natjecanjima. Završila je početnu i naprednu edukaciju za mentore projekta BBC micro:bit STEM revolucije i ProMikro, te na satovima informatike svakodnevno koristi micro:bitove. Uključila je školu u projekt Internet of Things, te završila osnovnu i naprednu edukaciju za njih. Potpredsjednica i voditeljica je programa i radionica Robotike u Društvu pedagoga tehničke kulture Ogulin. Radila je kao član povjerenstva za prosudbu udžbenika i radnih bilježnice za predmet Informatika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Dobitnica je nagrade od strane Ministarstva za najbolji digitalni obrazovni sadržaj, među 100 izabranih u prosincu 2018., te je dobitnica nagrade MZO za najuspješnijeg odgojno-obrazovnog djelatnika 2018./2019., 2019./2020 i 2020./2021.godine. Dobitnica je Hrvatskog Robotičkog Saveza za edukaciju u robotici, odnosno izuzetan prinos razvitku i unaprjeđenju izvanškolskog i izvannastavnog odgoja i obrazovanja na području robotike u 2019., te je dobila godišnju nagradu Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2020.godinu. Sudjelovala je u izradi inovativnih metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojnoobrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu, te je snimala videolekcije – Škola za život – za 2.razred osnovne škole od ožujka do lipnja 2020, te u projektu i-nastava Ministarstva za učenike razredne nastave u školskoj godini 2020./2021