Formula za bajku,
Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Datum i vrijeme:
subota 15.5.2021., 11:00 - 0:00

Mjesto održavanja:
Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke, Trg hrvatskih rodoljuba 2, Ogulin

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
viši razredi osnovne škole, srednja škola

Detalji

Iako se mnogima može činiti da znanost i brojke nemaju mnogo veze s bajkovitim svijetom, matematika u bajkama ima važnu ulogu.

Bajke imaju prepoznatljive uvodne formule (Iza sedam gora, iza sedam mora…), prema Proppu postoji 7 djelokruga likova i 31 stalna funkcija nastanka bajke, broj 3 je najčešći broj u bajkama, a slijede ga brojevi 7 i 12. Postoje i razne inačice iste bajke pa tako općepoznata bajka Pepeljuga postoji čak u više stotina varijanata.

Vladimir Propp, ruski istraživač bajki i autor knjige Morfologija bajke (1928.), navodi da sve bajke imaju strukturu istoga tipa te da je upravo osobita struktura ono što bajku razlikuje od ostalih književnih žanrova. Također navodi da je svaku bajku moguće podijeliti na određen broj fabularnih jedinica – funkcija.

Na Festivalu znanosti sudjelovat ćemo s radionicom Formula za bajku koju ćemo održati posebno za djecu, a posebno za odrasle i u kojoj ćemo slijediti Proppove stalne funkcije i stvoriti jedinstvenu bajku! 

Biografija:

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke jedinstven je u svijetu multimedijalni i interaktivni centar za posjetitelje koji slavi bajke i svekoliko bajkovito stvaralaštvo. Djelujući na principima znanja, kreativnosti i upotrebi novih tehnologija, predstavlja bajke najznačajnije hrvatske spisateljice bajki, Ivane Brlić-Mažuranić, rođene u Ogulinu 1874. godine, kao i bajke brojnih drugih hrvatskih i svjetskih bajkopisaca. Naše poslanje je slaviti djelo Ivane Brlić-Mažuranić, inspirirati bajkom i pobuditi ljubav za čitanjem, znanjem i stvaranjem. Širenjem znanja o bajci, široko rasprostranjenoj književnoj vrsti, potičemo interkulturnu razmjenu i osnažujemo kulturni i turistički prosperitet Ogulina, služeći aktivno razvoju svoga grada i doprinoseći kvaliteti života svih svojih građana