Bajkovita sunčana radionica

Datum i vrijeme:
utorak 11.5.2021., 11:00 - 0:00
srijeda 12.5.2021., 11:00 - 0:00
četvrtak 13.5.2021., 11:00 - 0:00
petak 14.5.2021., 11:00 - 0:00

Organizacija:
Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke, Trg hrvatskih rodoljuba 2, Ogulin

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
predškolski uzrast i niži razredi osnovne škole, 5. i 6. razred osnovne škole

Detalji:

Inspirirani bajkom Sunce djever i Neva Nevičica, iščekivanjem ljeta i sunčanih dana, u okviru Festivala znanosti održat ćemo kreativnu radionicu posvećenu našem najsjajnijem nebeskom tijelu – Suncu, simboličnog naziva Bajkovita sunčana radionica.

Sunce djever i Neva Nevičica jedna je od osam bajki iz zbirke Priče iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić koja donosi ljubavni zaplet te mitološke motive i likove. Neva Nevičica odlazi od kuće uz pomoć čudesne bake Mokoš, sunčeve dadilje, no ne posluša bakin savjet pa, umjesto dvorjanicom ohole carevne, postaje ženom junaku Olehu banu. Uvrijeđena carevna koja se i sama zagledala u naočitoga bana, napada njegove čađave dvore sa svom svojom vojskom. Srećom, Nevi Nevičici u pomoć priskaču Sunce i baka Mokoš.

Cilj je radionice izrada bajkovitog Sunca od ponuđenih materijala kojim ćemo male sudionike potaknuti na kreativno razmišljanje i stvaranje.

Biografija:

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke jedinstven je u svijetu multimedijalni i interaktivni centar za posjetitelje koji slavi bajke i svekoliko bajkovito stvaralaštvo. Djelujući na principima znanja, kreativnosti i upotrebi novih tehnologija, predstavlja bajke najznačajnije hrvatske spisateljice bajki, Ivane Brlić-Mažuranić, rođene u Ogulinu 1874. godine, kao i bajke brojnih drugih hrvatskih i svjetskih bajkopisaca. Naše poslanje je slaviti djelo Ivane Brlić-Mažuranić, inspirirati bajkom i pobuditi ljubav za čitanjem, znanjem i stvaranjem. Širenjem znanja o bajci, široko rasprostranjenoj književnoj vrsti, potičemo interkulturnu razmjenu i osnažujemo kulturni i turistički prosperitet Ogulina, služeći aktivno razvoju svoga grada i doprinoseći kvaliteti života svih svojih građana