Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.
Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.
Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).
Kako je boja žutanjka jajeta povezana s karotenoidima?, Dora Zurak, Kristina Kljak, Veronika Gunjević, Marija Duvnjak, Goran Kiš, Dalibor Bedeković
Datum i vrijeme:
petak 28.4.2023., 19:00 - 19:30
Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18
Vrsta događanja:
Predavanje
Publika:
2.,3. i 4.razred srednje škole
Lokacija (prostorija):
Mala dvorana
Detalji
Što žumanjak čini blijedo žutim, narančastim ili jarko crvenim? Za razliku od ljuske jajeta čija je boja
uvjetovana pasminom, intenzitet boje žumanjka odraz je sposobnosti kokoši nesilica da apsorbiraju i
deponiraju karotenoide unesene hranom. Karotenoidi predstavljaju skupinu crvenih, žutih i
narančastih pigmenata topivih u mastima koji mogu biti prirodnog ili sintetskog podrijetla. S obzirom
na to da nesilice ne mogu sintetizirati karotenoide, nego ih moraju unositi putem hrane, specifična
boja žumanjka postiže se dodatkom različitih koncentracija žutih i crvenih pigmenata u njihove
obroke. Radionica će započeti kratkom prezentacijom u kojoj će se učenici upoznati s karotenoidima,
njihovim izvorima u hrani kokoši nesilica i utjecaju na postizanje boje žumanjka. Također, učenici će
sudjelovati u kvizu u kojemu će naučiti o funkcijama karotenoida kod životinja, te imati priliku
odrediti boju žumanjka pomoću DSM lepeze s paletom boja.
Biografija:
Izv. prof. dr. sc. Kristina Kljak je zaposlena na Zavodu za hranidbu životinja Sveučilišta u Zagrebu
Agronomskog fakulteta. Diplomirala je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, studij kemija, a
doktorirala na Agronomskom fakultetu. Uže područje njenog znanstveno-istraživačkog rada je
procjena hranidbene vrijednosti hrane za životinje te pigmentacijska svojstva karotenoida u hranidbi
životinja. Voditeljica je HRZZ projekta, te sudjeluje u provedbi nekoliko domaćih znanstvenih i
stručnih projekata. Popis njenih objavljenih radova dostupan je
na: https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/288105
Dr. sc. Veronika Gunjević zaposlena je na Zavodu za hranidbu životinja Agronomskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu kao poslijedoktorandica na HRZZ projektu. Diplomirala je 2017. godine na
studiju Bioprocesnog inženjerstva Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, a doktorirala 2021. godine
na Zavodu za znanost i tehnologiju lijekova Sveučilišta u Torinu. Njezin znanstveno-istraživački rad
vezan je uglavnom uz proučavanje bioaktivnih komponenti u hrani, krmivima i otpadu prehrambene
industrije. Radovi koje je do sada objavila mogu se pronaći na slijedećoj
poveznici: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/41226
Doc. dr. sc. Marija Duvnjak zaposlena je na Zavodu za hranidbu životinja Sveučilišta u Zagrebu
Agronomskog fakulteta. Na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu diplomirala je na dva studija,
Biokemijska-mikrobiologija i Biokemijsko inženjerstvo dok je doktorski studij završila na
Agronomskom fakultetu. Njezini znanstveni interesi vezani su uz fizikalno-kemijsku kvalitetu hrane za
životinje, primijenjenu mikrobiologiju kroz interakciju životinja i mikrobiote u probavilu te upotreba
mikroorganizama u proizvodnji hrane za životinje. Radovi koje je do sada objavila dostupni su
na: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/30437
Izv. prof. dr. sc. Goran Kiš zaposlen je na Zavodu za hranidbu životinja Sveučilišta u Zagrebu
Agronomskog fakulteta. Diplomirao, magistrirao i doktorirao je na istom fakultetu, te obnaša
dužnosti predstojnika Zavoda za hranidbu životinja i koordinator Odsjeka animalnih znanosti.
Područja njegovog znanstveno-istraživačkog rada vezana su uz procjene hranidbenih potreba
životinja, hranidbene vrijednosti hrane za životinje te metodologiju procjena utjecaja animalne
proizvodnje na okoliš. Djelovao je kao suradnik na desetak znanstvenih i stručnih projekata vezanih
uz problematiku uzgoja i hranidbe životinja, te zaštite okoliša. Popis njegovih objavljenih radova
dostupan je na: https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/225305
Izv. prof. dr. sc. Dalibor Bedeković zaposlen je na Zavodu za hranidbu životinja Sveučilišta u Zagrebu
Agronomskog fakulteta. Na Sveučilištu u Zagrebu Agronomskom fakultetu diplomirao je na smjeru
Stočarstvo, a doktorirao na studiju Poljoprivredne znanosti. U svom djelokrugu rada pokriva područje
vezano uz uzgoj i korištenje peradi, uz poseban naglasak na zaštitu izvornih pasmina peradi Republike
Hrvatske. Sudjeluje i u ostalim znanstvenim i stručnim aktivnostima Zavoda vezanim uz hranidbena
istraživanja na različitim vrstama peradi i analizama kvalitete mesa i jaja peradi. Popis radova
dostupan je na: http://bib.irb.hr/lista-radova?autor=302652
Dora Zurak, mag.ing.agr. zaposlena je na Zavodu za hranidbu životinja Agronomskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu kao doktorandica na HRZZ projektu. Diplomirala je na Agronomskom fakultetu,
studij Hranidba životinja i hrana, a doktorski studij Poljoprivredne znanosti upisala 2020. godine.
Njezin znanstveno-istraživački rad vezan je uz procjenu hranidbene vrijednosti i fizikalno-kemijskih
karakteristika harne za životinje te pigmentacijskih svojstava karotenoida u hranidbi kokoši nesilica.
Radovi koje je do sada objavila dostupni su na: https://www.bib.irb.hr/profile/37050