Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.
Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.
Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).
Maslac - drevni dar iz prirode, Iva Dolenčić Špehar, Milna Tudor Kalit, Darija Bendelja Ljoljić
Datum i vrijeme:
petak 28.4.2023., 10:00 - 11:00
Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18
Vrsta događanja:
Radionica
Publika:
7.i 8.razred osnovne škole, 1.razred srednje škole, 2.,3. i 4.razred srednje škole
Lokacija (prostorija):
Velika dvorana
Detalji
Pojava maslaca seže daleko u povijest. Njegova proizvodnja započela je još prije Krista. Pretpostavlja se da je kao i mnogi drugi mliječni proizvodi nastao sasvim slučajno: Nomadi su konjima prenosili vrhnje zavezano u vrećici te nakon nekog vremena uočili da je uslijed topline i treskanja/bućkanja nastao novi proizvod, fine teksture, ugodnog okusa i žute boje. Upravo je bućkanje glavna faza današnjeg tehnološkog postupka proizvodnje maslaca. Maslac, mliječni proizvod s udjelom mliječne masti >80% koja određuje njegovu karakterističnu aromu i boju, dobiva se procesom bućkanja svježeg ili fermentiranog vrhnja. Bućkanjem vrhnja dolazi do nakupljanja mliječne masti te nastanka pjene uslijed djelovanja mehaničke sile lopatica unutar bućkalice. Izlaskom mjehurića zraka iz pjene nastaju zrna maslaca. Radionica će vam omogućiti da zavirite u svijet maslaca kroz sudjelovanje u demonstraciji izrade maslaca.
Biografija:
Iva Dolenčić Špehar nakon stjecanja diplome, 2005. godine postaje djelatnik Zavoda za mljekarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Poslijediplomski doktorski studij Poljoprivredne znanosti na Agronomskom fakultetu Zagrebu završava 2014. godine. Sudjeluje u izvođenju nastave za studente preddiplomskih i diplomskih studija iz predmeta Prerada mlijeka na OPG-u, Mljekarska mikrobiologija, Sirarstvo, Biokemija i tehnologija zrenja sireva, Fermentirana mlijeka, Tehnologija proizvodnje vrhnja, maslaca i mliječnih deserata.
https://bib.irb.hr/lista-radova?autor=270491
Milna Tudor Kalit doktorirala je 2012. godine na poslijediplomskom doktorskom studiju Nutricionizam Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, gdje je 2005. godine i diplomirala. Od 2006. godine zaposlena je na Zavodu za mljekarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Sudjeluje u izvođenju nastave za studente iz predmeta Sigurnost hrane, Prerada mlijeka na OPG-u, Sirarstvo, Biokemija i tehnologija zrenja sireva, Tehnologija proizvodnje sladoleda i Zbrinjavanje otpada iz prerade mlijeka i mesa. Urednica je i koautorica sveučilišnog udžbenika Sigurnost hrane. Dobitnica je potpore Biotehničke zaklade Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta za postignute rezultate na području biotehničkih znanosti 2008. godine.
https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/338606?w_mentor=1&page=2
Darija Bendelja Ljoljić diplomirala je 2009. godine na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu gdje se 2010. godine zapošljava kao znanstveni novak, upisuje Poslijediplomski doktorski studij, a 2018. obranila je i doktorski rad. Sudjeluje u izvođenju vježbi na preddiplomskom i diplomskom studiju. Tijekom diplomskog studija nagrađena je Rektorovom i Dekanovom nagradom. Dobitnica je jednokratne novčane potpore za dosadašnji trud i poticaj u daljnjem studiranju Zaklade Agronomskog fakulteta. Bila je suradnica na međunarodnom FP7 projektu, jednom znanstvenom projektu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i jednom VIP projektu.
https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/320402?autor=320402