Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

3D printanje hrane u svrsi očuvanja zdravlja društva i prirode, Anica Bebek Markovinović, Danijela Bursać Kovačević, Filip Valjak, Predrag Putnik, Katarina Bavrka i Nikša Bekavac

Datum i vrijeme:
srijeda 26.4.2023., 12:00 - 12:30
srijeda 26.4.2023., 13:00 - 13:30

Mjesto održavanja:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Laboratorij (HRZZ IP-2019-04-2105)

Detalji

Današnji potrošači žele da njihova prehrana bude nutritivno zadovoljavajuća te se sve više educiraju o pravilnoj prehrani i mogućnosti sprječavanja bolesti i starenja. Poseban fokus i potrošača i industrije je na funkcionalnoj hrani, kojoj se dodaju funkcionalni sastojci (npr. antioksidansi, probiotici, prebiotici, višestruko nezasićene masne kiseline i dr.) kako bi se osigurali poželjni pozitivni učinci na zdravlje. U tom pogledu, tehnologija 3D printanja hrane mogla bi biti obećavajući alat za uključivanje osjetljivih i nestabilnih biološki aktivnih sastojaka i drugih funkcionalnih sastojaka u funkcionalne 3D printane prehrambene proizvode, što predstavlja izvrstan doprinos proizvodnji zdrave hrane. Ostale prednosti 3D printanja uključuju uštedu vremena i energije, održivost i personaliziranu prehranu. Ako vas zanima kako se hrana može 3D printati te kakvog je okusa, predbilježite se na našu radionicu te sudjelujte u izradi funkcionalnog voćnog 3D proizvoda!

Biografija:

Anica Bebek Markovinović, mag.ing.

http://www.pbf.unizg.hr/zavodi/zavod_za_prehrambeno_tehnolosko_inzenjerstvo/laboratorij_za_kemiju_i_tehnologiju_voca_i_povrca/anica_bebek_markovinovic

 

Izv.prof.dr.sc. Danijela Bursać Kovačević http://www.pbf.unizg.hr/zavodi/zavod_za_prehrambeno_tehnolosko_inzenjerstvo/laboratorij_za_kemiju_i_tehnologiju_voca_i_povrca/danijela_bursac_kovacevic

 

dr.sc. Filip Valjak

https://www.cadlab.fsb.hr/katedra/djelatnici/filip-valjak-31

 

doc.dr.sc. Predrag Putnik

https://www.bib.irb.hr/profile/30889

 

Nikša Bekavac, student

https://www.linkedin.com/in/niksa-bekavac/?originalSubdomain=hr