Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.
Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.
Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).
Otvori vrata prava da saznaš što je prehrana zdrava,
voditeljice: Irena Landeka Jurčević, Tajana Frančić
Datum i vrijeme:
Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18
Vrsta događanja:
SNIMKA - Radionica
Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole
Detalji
Pretilost je zdravstveni problem u Hrvatskoj gdje je čak četvrtina školske djece pretila. Pravilna prehrana podrazumijeva raznoliku i uravnoteženu prehranu za čije razumijevanje možemo koristit piramidu pravilne prehrane.
Radionica će objasnit njenu važnost pomoću digital story-a u obliku kratkog animiranog filma. Objašnjavat će važnost piramide pravilne prehrane, a koraci su: problematična situacija u kojoj se treba koristiti znanje o temi, pogoršanje situacije zbog aktivnosti junaka, poboljšanje situacije zbog vanjskih čimbenika, pogoršanje jer junak nastavlja djelovati kao prije, junak mora razmišljati o postupcima koje korigira za rješenje problema.
Nakon filma, djeci će bit prikazana 3D piramida s razinama. Ponuđene namirnice morat će pozicionirat na određenu razinu piramide. Komentirat ćemo je li namirnica točno postavljena, uz ponavljanje zašto je važno konzumirat te namirnice.
Prezentaciju možete preuzeti na sljedećoj poveznici:
>> Otvori-vrata-prava-da-saznas-sto-je-prehrana-zdrava.pptx (220MB)
Biografija:
Irena Landeka Jurčević
Redovita je profesorica na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radi u Laboratorija za kemiju i biokemiju hrane. Znanstveno područje rada je biokemija hrane i prehrane, metabolizam i biodostupmost polifenola, oksidacijski stres, istraživanja protektivnih učinaka biljnih bioaktivnih tvari.
https://scholar.google.com/scholar?start=130&q=irena+landeka+jur%C4%8Devi%C4%87&hl=hr&as_sdt=0,5
Tajana Frančić
Studentica je 2. godine diplomskog studija na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer Nutricionizam. Već 3 godine radi za farmaceutsku firmu Almagea kao promotor po ljekarnama. Uz studij i rad, volontira (Klaićeva bolnica: 2015. "Nutrition Day“, Optimizacija bolničke prehrane), aktivni je sudionik znanstvenih kongresa (2017. - "HZJZ Andrija Štampar – Zdravi tanjurić"; 2018. - 6. Međunarodni kongres nutricionista i 2. kongres Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara; 2019. - Stručni skup "Know-How razmjena: Trudnoća"). Do sada je objavila 1 znanstveni rad.