Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.
Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.
Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).
Carica Smokvica nema granica,
voditeljice: Branka Levaj i Maja Repajić
Datum i vrijeme:
srijeda 12.5.2021., 16:00 - 17:00
Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18
Vrsta događanja:
Predavanje
Publika:
5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole
Lokacija (prostorija):
TMNT, Mala dvorana
Detalji
Ovo predavanje ima za cilj upoznati slušatelje s plodom smokve (Ficus carica), odnosno jednom od najstarijih kultiviranih voćnih vrsta, njezinim porijeklom, građom ploda, kemijskim sastavom, nutritivnom i biološkom vrijednosti, preradom i raznolikom primjenom. Naime, smokve karakterizira kratko vrijeme berbe i rok trajanja, pa se većinom prerađuju i to najčešće suše. Suhe smokve cijenjeni su proizvod, ali i poželjan sastojak mnogih drugih proizvoda i pripravaka u kućnoj izvedbi ili sirovina za neke druge zanimljive proizvode. Tijekom prezentacije slušatelje će se upoznati s odabranim primjerima primjene suhe smokve, koja nema granica odnosno samo joj je mašta granica.
https://www.youtube.com/watch?v=aPg6HO56l9U
Biografija:
Branka Levaj
Redoviti profesor u trajnom zvanju na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, voditelj je Laboratorija za procese konzerviranja i preradu voća i povrća i sudjeluje u izvođenju nastave više predmeta na PBF-u. Voditelj je predmeta Kemija i tehnologija voća i povrća, Minimalno procesirano voće i povrće i Osvježavajuća bezalkoholna pića, a posljednja dva je i utemeljila i nastava iz njih održava se od 2007. godine. Autor je brojnih znanstvenih radova pri čemu je i sudjelovala na mnogim nacinalnim i međunarodnim znanstvenim skupovima. Do sada je sudjelovala i bila voditelj na više znanstvenih, stručnih i tehnologijskih projekata, a sudjelovala je i na nekim inozemnim projektima. Godine 1988. dodijeljena joj je stipendija Cochran na temelju koje je 6 mjeseci boravila i radila u SAD-u
http://www.pbf.unizg.hr/zavodi/zavod_za_prehrambeno_tehnolosko_inzenjerstvo/laboratorij_za_procese_konzerviranja_i_preradu_voca_i_povrca/branka_levaj
Maja Repajić
http://www.pbf.unizg.hr/zavodi/zavod_za_prehrambeno_tehnolosko_inzenjerstvo/laboratorij_za_procese_konzerviranja_i_preradu_voca_i_povrca/maja_repajic