Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.
Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.
Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).
Danas printam ja, a sutra ćeš ti! – 3D printanje hrane kao kultura nove dimenzije zdravlja,
voditelji: Danijela Bursać Kovačević, Predrag Putnik, Filip Valjak, Irena Žuntar i Anica Bebek Markovinović
Datum i vrijeme:
srijeda 12.5.2021., 13:30 - 14:00
Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18
Vrsta događanja:
ONLINE PREZENTACIJA
Publika:
5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole, djeca s posebnim potrebama
Detalji
Informacije o pridruživanju Google Meetu
Veza na videopoziv: https://meet.google.com/vtt-smks-eda
Tehnologiju trodimenzionalnog printanja (engl. 3D print) danas susrećemo u mnogim područjima, od medicine, strojarstva, pa sve do prehrambene industrije i nutricionizma, gdje se na brz i jednostavan način mogu dizajnirati različiti nutritivno vrijedni prehrambeni proizvodi prema zasebnim potrebama i željama krajnjeg korisnika. Primjerice, svi se sjećamo okusa bakinih domaćih sokova od starih voćaka iz voćnjaka, kakve danas tek možda možemo pronaći na tržinci. Naše autohtone voćne vrste dragocjeno su bogatstvo i prirodna baština, kojoj se danas s aspekta popularizacije i prerade ne pridonosi dovoljno pažnje. Pokazano je da voće, kao i voćni sokovi sadrže značajnu količinu različitih bioaktivnih spojeva koji pojedinačno ili zajedno imaju važan utjecaj na unaprijeđenije ljudskog zdravlja, stoga potražnja za voćnim sokovima kontinuirano raste. Razvojem tehnologije 3D printanja moguće je proizvesti prilagođene voćne sokove prema individualnim potrebama i željama svakog pojedinačnog potrošača. No, može li se voćni sok s okusom djetinjstva doista isprintati? Saznajte u sklopu ovog predavanja :)
Biografija:
Danijela Bursać Kovačević
http://www.pbf.unizg.hr/zavodi/zavod_za_prehrambeno_tehnolosko_inzenjerstvo/laboratorij_za_procese_konzerviranja_i_preradu_voca_i_povrca/danijela_bursac_kovacevic
Filip Valjak
https://www.cadlab.fsb.hr/katedra/djelatnici/filip-valjak-31
Irena Žuntar
http://www.pharma.unizg.hr/hr/o-nama/djelatnici/irena-zuntar,489.html
Predrag Putnik
https://www.researchgate.net/profile/Predrag_Putnik
Anica Bebek Markovinović
http://www.pbf.unizg.hr/zavodi/zavod_za_prehrambeno_tehnolosko_inzenjerstvo/laboratorij_za_kemiju_i_tehnologiju_voca_i_povrca/anica_bebek_markovinovic