Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Zašto NASA proučava sobno bilje?,
voditeljica: Vesna Židovec

Datum i vrijeme:

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
SNIMKA - Predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji:

Općenito se smatra da je osnovi razlog korištenja bilja u interijerima njegova estetska funkcija. Međutim, uloga bilja u interijerima je mnogo više od same estetike. Brojne su studije potvrdile pozitivan učinak prirodnog okoliša na čovjeka. Postoji uska veza i psihološka potreba čovjeka za prirodnim okolišem: utječe na smanjivanje stresa i povećava toleranciju na bol kod pacijenata, povećava radnu učinkovitost, doprinosi smanjivanju stresa te smanjuje izostanke s posla i broj dana bolovanja, bilje obogaćuje zrak kisikom i, u presuhim suvremenim prostorima, povećava relativnu vlagu zraka. Zajedno s mikroorganizmima tla znatno doprinosi snižavanju koncentracija brojnih otrovnih i kancerogenih spojeva koji se pojavljuju u interijerima, a poznati su kao uzročnici stanja poznatog kao 'sindrom bolesnih zgrada' (engl. sick building syndrome). Upravo su ovo neki od razloga zašto se čak i NASA bavi proučavanjem sobnog bilja.

https://www.youtube.com/watch?v=r44YSZybKBU

Biografija:

Vesna Židovec

Diplomirala je 1993., magistrirala 1998., a doktorirala 2004. godine na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Od 1993.g. do 2000. g. radila je u vrtnom centru, u Povrtlarskom centru Zagreb, te na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima. Godine 2000. zapošljava se na Zavodu za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 2006. izabrana je u zvanje docentice, a 2011. u zvanje izvanredne profesorice.

Na Bs studiju koordinatorica je modula 'Ukrasno bilje', suradnica je na modulu 'Cvjećarstvo I'. Na Ms studiju koordinatorica je modula 'Ukrasne biljne vrste ruralnih vrtova' i 'Uređenje interijera biljem'. Bila je mentorica više desetaka završnih i diplomskih radova.

Autorica je ili koautorica više znanstvenih, stručnih i popularnih radova, održala je više radionica te sudjelovala na televizijskim i radijskim emisijama.