Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Toplina iz podzemlja za ugodan boravak u Tehničkom muzeju,
voditelji: Vladimir Soldo i Luka Boban

Datum i vrijeme:
petak 14.5.2021., 11:45 - 12:45

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
TMNT, Mala dvorana

Detalji

Dizalice topline već su desetljećima u razvijenom svijetu prepoznate kao visokoučinkovita tehnologija u proizvodnji rashladne i toplinske energije. Sastavni su dio energetskih strategija u postizanju ciljeva niskougljičnog razvoja. U Hrvatskoj broj jedinica u primijeni raste, pogotovo u posljednje vrijeme od kad je na snagu stupila regulativa o gotovo nula energetskim zgradama (nZEB).

Od 2018. godine na lokaciji muzeja u radu je kaskadna visokotemperaturna dizalica topline (radne tvari CO2/R1234ze) za grijanje i hlađenje izložbene sobe Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Geotermalno polje sastoji se od 6 toplinskih sondi (tri dvostruke U cijevi, tri koaksijalne). Pilot postrojenje izvedeno je u sklopu Horizon 2020 projekta CheapGSHPs. Nositelj projekta je talijanski Institut za istraživanje atmosfere i klime. Koordinaciju radove izvedbe demo sustava vodio je Fakultet strojarstva i brodogradnje. U sklopu događanja prezentirat će se izvedeni sustav uz obilazak sustava geotermalne dizalice topline u radu.

https://www.youtube.com/watch?v=nuKPfsNFclY

Biografija:

Vladimir Soldo

Redoviti je profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu pri Zavodu za termodinamiku, toplinsku i procesnu tehniku.

Područje nastavnog, znanstvenog i stručnog rada su tehnologije hlađenja i dizalica topline. Voditelj je dva razvojna projekta (IRI2 i CEKOM) iz područja dizalica topline i rashladnih sustava na brodovima koja su trenutno u realizaciji. Član je projektnog tima dva Horizon projekta QUIT i CEN-CE, te  jednog Iterreg projekta SeAdrion. Od 2013.-2015. vodio je IPA projekt GeothermalMapping. U sklopu Horizon projekta CheapGSHPs, bio je konzultant na izvedbi pilot postrojenja geotermalne dizalice topline za grijanje i hlađenje Izložbene dvorane Tehničkog muzeja Nikola Tesla (2015.-2019.).

Predsjednik je tehničkog odbora HZN/TO 86: Uređaji za hlađenje, klimatizaciju i dizalice topline pri Hrvatskom zavodu za norme. Predsjednik je Hrvatskog udruženja za dizalice topline (HUDiT).

 

Luka Boban

Poslijedoktorand na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu pri Zavodu za termodinamiku, toplinsku i procesnu tehniku. Titulu doktora znanosti stekao je na temelju istraživanja sustava geotermalne dizalice topline. Osim dizalica topline, znanstvena i nastavna djelatnost obuhvaća područje plitke geotermalne energije, tehnike hlađenja i inženjerske termodinamike. Kao član projektnog tima trenutno sudjeluje u provedbi dva istraživačko-razvojna projekta s gospodarskim subjektima iz područja dizalica topline i rashladnih sustava te je od 2013. do 2015. sudjelovao u provedbi IPA projekt GeothermalMapping.

Član je tehničkog odbora HZN/TO 86: Uređaji za hlađenje, klimatizaciju i dizalice topline pri Hrvatskom zavodu za norme te tajnik Hrvatskog udruženja za dizalice topline.