Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Velepošast ili pandemija u kartografiji,
Miljenko Lapaine

Datum i vrijeme:

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
SNIMKA - Predavanje

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole, djeca s posebnim potrebama

Lokacija (prostorija):
TMNT, Mala dvorana

Detalji

U atlasima i udžbenicima iz geografije gotovo redovito se može vidjeti tumačenje kartografskih projekcija s pomoću razvojnih ploha. Glavni razlog te velepošasti je činjenica da preslikavanje na razvojnu plohu (plašt valjka ili stošca) ima u kartografiji vrlo malu primjenu, a osim toga obično vodi na pogrešan zaključak o raspodjeli deformacija koje su neizbježne pri svakoj kartografskoj projekciji. U predavanju će se objasniti zašto takav pristup nije dobar i ponuditi alternativno rješenje. Zanimljivo je da su neki autori svjesni toga da se pogotovo u današnje doba za kreiranje kartografskih projekcija ne rabe razvojne plohe, ali ipak inzistiraju na njihovoj primjeni kao "konceptualnom sredstvu" koje pomaže u ilustraciji procesa preslikavanja. Međutim, preslikavanja sfere u ravninu mogu se ilustrirati na druge načine koji su primjenjivi na sve kartografske projekcije i koji ne stvaraju kod učenika konfuziju i ne vode ih na pogrešan smjer u razmišljanju i razumijevanju.

Preporuke:

U kartografskim projekcijama ne trebamo ništa što ne odgovara stvarnim matematičkim metodama preslikavanja.

Ne trebamo konceptualne definicije koje ne odgovaraju stvarnosti ili koje nisu korektne.

Upotreba stožaca, valjaka i ravnina koje su u nekom odnosu s globusom koji se preslikava općenito se ne može preporučiti jer obično daje pogrešan dojam o tome što se zapravo dešava i vodi na pogrešne zaključke.

https://www.youtube.com/watch?v=S9hqBJ-sWzk

Biografija:

Miljenko Lapaine

Professor emeritus na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bavi se pretežno primjenom matematike i računalnih znanosti u geodeziji i kartografiji. Puno je putovao i objavljivao. Predsjednik je Hrvatskoga kartografskog društva i urednik časopisa Kartografija i geoinformacije (www.kartografija.hr)