Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Skiciranje i modeliranje u virtualnoj stvarnosti,
voditelji: Tomislav Martinec, Marija Majda Perišić, Nikola Horvat i Stanko Škec

Datum i vrijeme:
petak 14.5.2021., 10:00 - 12:00

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
TMNT, Stalni postav

Detalji:

Sudionici radionice bit će upoznati s tehnologijom virtualne stvarnosti (VR) i različitim primjerima njene primjene u razvoju novih proizvoda. Nakon uvodnog dijela, u kojem će biti predstavljeni osnovni koncepti vezani uz samu tehnologiju i njeno korištenje, sudionici će imati priliku isprobati VR opremu i različite alate za pregled i izradu modela u virtualnom okruženju. Osim manipulacije virtualnim modelima različitih vrsta proizvoda, sudionicima će se pružiti mogućnost da samostalno izrađuju prostorne skice i modeliraju proizvoljne predmete pomoću virtualnih površina. Pri tome će od organizatora dobiti smjernice za što bržu prilagodbu te učinkovito korištenje opreme, kao i odgovore na sva pitanja u vezi primjene tehnologije virtualne stvarnosti u konstruiranju.

https://www.youtube.com/watch?v=08LmRsSfAn0

Biografija:

Tomislav Martinec

Diplomirao je 2013. godine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, na usmjerenju Konstruiranje i razvoj proizvoda. Za vrijeme studija nagrađen je priznanjima “Davorin Bazjanac” i “Medalja Fakulteta”. Nakon završetka fakulteta zaposlio se kao asistent, a danas radi kao poslijedoktorand na Katedri za konstruiranje i razvoj proizvoda. Doktorirao je 2019. godine s temom “Model procesa obrade informacija i interakcija u timskom razvoju tehničkih sustava”. Njegova primarna područja istraživanja proteklih godina uključuju sljedivost i vizualizaciju informacija u razvoju proizvoda, upravljanje relacijama između inženjerskih objekata, timski rad u fazi koncipiranja proizvoda, te primjenu tehnologije virtualne stvarnosti u konstruiranju.

 

Marija Majda Perišić

Rođena u Splitu, 1991. godine. Studij matematike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu upisala je 2009. godine, a 2014. godine je diplomirala na smjeru Primijenjena matematika. Početkom 2015. godine zapošljava se na Katedri za konstruiranje i razvoj proizvoda Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Iste godine upisuje poslijediplomski doktorski studij na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirala je 2020. godine, pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Vedrana Podobnika i prof. dr. sc. Maria Štorge, obranivši rad naslova „Višeagentski sustav za simulaciju ponašanja tima u razvoju proizvoda”. Njeno primarno područje istraživanja uključuje simulacije, timski rad te kreativne procese u konstruiranju.

 

Nikola Horvat

Diplomirao je 2017. na Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB). Za postignuti uspjeh u studiranju nagrađen je nagradom Davorin Bazjanac te Medaljom Fakulteta. Tijekom studiranja proveo je 4 mjeseca na Tehničkom sveučilištu Luleå, 6 mjeseci u razvojnom centru Robert Bosch GmbH te 6 mjeseci u inovacijskom centru Hilti AG. Na temelju istraživanja provedenog u Hiltiju, napisao je rad koji je nagrađen Rektorovom nagradom. 2017. godine zapošljava se kao asistent na Katedri za konstruiranje i razvoj proizvoda (FSB) te paralelno upisuje poslijediplomski doktorski studij. U okviru istraživanja, bavi se proučavanjem podrške novih tehnologija u razvoju proizvoda. Za rad koji uspoređuje virtualnu stvarnost s tradicionalnim tehnologijama nagrađen je Reviewer's favourite priznanjem.

 

Stanko Škec

Diplomirao je 2010. godine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (FSB). Nagrađen je Medaljom Fakulteta za uspjeh na studiju. Od 2010. godine zaposlen je kao znanstveni novak na Katedri za konstruiranje i razvoj proizvoda na FSB-u. Doktorirao je s temom “Nematerijalni indikatori u razvoju tehničkih sustava” 2015. godine, a u zvanje docenta izabran je 2017. godine. U razdoblju od 2018. do 2019. sudjelovao je u radu Engineering Systems Group, DTU – Technical University of Denmark kao gostujući docent. Prethodno, kao gostujući istraživač radio je na Ecole Centrale Paris, University of Bristol i The University of British Columbia. Trenutno je odgovoran za vođenje međunarodnog ERASMUS+ projekta "E-learning Platform for Innovative Product Development".