Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Upoznajmo Zemlju i njezin položaj u Sunčevu sustavu,
voditelji: Petra Šparica, Biserka Radanović-Gužvica, Dragan Bukovec

Datum i vrijeme:
srijeda 12.5.2021., 11:00 - 12:00

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
TMNT, Velika dvorana

Detalji:

Ove godine Mineraloško-petrografski odjel HPM-a sudjelovat će na Festivalu znanosti s radionicom «Upoznajmo Zemlju i njezin položaj u Sunčevom sustavu» namijenjenom mlađim posjetiteljima. Razlog tome je činjenica da se ove godine Dan planete Zemlje koji slavi svoj 50. rođendan vremenski poklapa s održavanjem Festivala znanosti.

Na zanimljiv i edukativan način odgovorit ćemo na sljedeća pitanja:

- Gdje se nalazi planet Zemlja?

- Koliko je Zemlja daleko od Sunca, Mjeseca, ostalih planeta Sunčevog sustava?

- Jeste li znali da Zagreb ima svoj Sunčev sustav?

- Kako Zemlja izgleda iz svemira? - Kakve je boje? - Kakvog je oblika?

- Ako Zemlju zamislimo kao kuglu koja se nalazi u svemiru zašto ono što se nalazi s donje strane kugle ne padne? - Što je gravitacijska sila?

- Kakva je gravitacijska sila na ostalim planetima Sunčevog sustava? - Gdje bi bili teži, a gdje lakši nego na Zemlji? - Hoćemo li debele ljude slati na Mjesec, a mršave na Jupiter da bi bili zadovoljni svojom težinom?

- Traju li dani i godine jednako na svim planetima Sunčevog sustava? - Može li dan trajati duže od godine? - Može li se izlazak Sunca dogoditi dva puta u istom danu?

- Kakve su temperature na površini pojedinih planeta Sunčevog sustava? - Gdje je najtoplije? - Gdje je najhladnije? - Gdje je najugodnije?

- Koliko je Zemlja velika?

- Koliko je duboko do središta Zemlje i što se tamo nalazi? - Kako je Zemlja građena?

- Zbog čega se događaju potresi? - Kako nastaju vulkani? - Kako nastaju planine?

Biografija:

Dragan Bukovec

Rođen je 1956. godine u Čakovcu. Srednju školu i Prirodoslovno matematički fakultet, Geologija, Smjer mineralogija i petrologija, završio je u Zagrebu. Zaposlen je u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju na mjestu muzejskog savjetnika i voditelj je četiri muzejske zbirke; Zbirka meteorita (izvanzemaljske materije), Zbirka metamorfnih stijena, Zbirka magmatskih stijena i Zbirka vezuvskih lava. Zamjenik je ravnateljice Hrvatskoga prirodoslovnoga muzeja, a od 2011. godine „matičar“ je za prirodoslovne zbirke u Republici Hrvatskoj. Član je više profesionalnih i radnih skupina, a autor i koautor je više od stotinu znanstvenih i stručnih radova, te tridesetak izložbi, kao suradnik ili voditelj sudjelovao je na više desetaka međunarodnih i nacionalnih stručnih i znanstvenih projekata, koautor je više desetaka programa zaštite okoliša; dio vezan uz geologiju i mineralne sirovine, te studija utjecaja na okoliš, a kao koordinator projekta i jedan od autora postava uspješno je završio rad na stalnom postavu mineraloško-petrografskih zbirki Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja. Permanentno se usavršava u područjima obrade i zaštite prirodoslovne muzejske građe, menađmenta u kulturi GIS-a i RS-.

 

Biserka Radanović-Gužvica

Rođena je 1962. godine u Bjelovaru. Stekla je matematičko-informatičko srednjoškolsko obrazovanje i završila studij geologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, smjer mineralogija i petrografija te poslijediplomski studij mineralogije s kristalografijom stekavši zvanje magistre prirodnih znanosti. Zaposlena je u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju na mjestu više kustosice i voditeljica je triju muzejskih zbirki: Sistematske zbirke minerala, Zbirke "Kišpatić" i Zbirke holotipova i kotipova minerala. Pored obrade muzejske građe bavila se analizom brojnosti i podrijetla primjeraka mineraloške i petrološke građe, problematikom osnivanja zbirke znanstveno obrađenih primjeraka minerala i stijena i sustavno prikupljane znanstveno obrađene građe na fakultetima kao potencijalnim muzejskim zbirkama te istraživanjem znanstvenog i stručnog djelovanja značajnih hrvatskih ličnosti iz područja mineralogije i petrografije. Sudjelovala je u radu na preuređenju stalnog postava mineraloško-petrografskih zbirki Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja kao autorica izložbenih cjelina «Od zbirke do Muzeja» i «Carstvo minerala». Autorica/koautorica je više desetaka znanstvenih i stručnih radova objavljenih u domaćim i stranim časopisima.

 

Petra Šparica

Rođena 24.05.1980. u Zagrebu. Nakon završenog Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu, smjer geologija – paleontologija radi na projektima Hrvatskog geološkog instituta vezanim za geokemiju okoliša. Stručno osposobljavanje odradila je u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u svojstvu muzejskog pedagoga. Radila je kao Viši stručni suradnik za socio kulturne i edukativne programe u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad, a trenutno je zaposlena u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju na mjestu muzejskog pedagoga . Naglasak radnih aktivnosti je rad s posjetiteljima te osmišljavanje programskih aktivnosti za vrtiće i škole i građanstvo. Obavlja  redovite poslove za organizirane grupe posjetitelja, aktivno sudjeluje u organizaciji i realizaciji muzejskih pedagoških programa kao što su stručne i kreativne radionice u muzeju i izvan njega. Samostalno je osmislila uspješne projekte za djecu i mlade.