Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Kako kulturno stići do mozga?,
Ivan Mamić, Petra Turčić i Ivana Vinković Vrček

Datum i vrijeme:

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
SNIMKA - Predavanje

Publika:
5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji

Mozak je kontrolni centar ljudskog tijela: najsloženiji i najvažniji organ. On upravlja svim procesima koji se odvijaju u našem organizmu putem signala koje odašilje živčanim vlaknima ili putem hormona. Međutim, mozak je i vrlo ranjiv organ, podložan brojnim ozljedama. Stoga je mozak tijekom milijuna godina evolucije razvio specifične mehanizme obrane od otrova, kemikalija i mikroorganizama koji mogu dospjeti u naš krvotok. Jedna od najvažnijih metoda zaštite je krvno-moždana barijera. Ona sprječava prolazak štetnih tvari, virusa i bakterija do mozga i na taj ga način štiti od bolesti. Međutim, u modernoj medicini, krvno-moždana barijera ometa i prolazak lijekova te na taj način značajno otežava liječenje bolesti središnjeg živčanog sustava. Ukoliko vas zanima kako je nastala krvno-moždana barijera, kako je građena te koje trikove znanstvenici danas koriste kako bi ipak (iz)liječili bolesti mozga, dođite na ovo interaktivno predavanje. HRZZ projekt br. HRZZ-PZS-2019-02-4323

https://www.youtube.com/watch?v=ROOz8f05DcQ

Biografija:

Ivan Mamić

Diplomirao je na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje ujedno i radi kao asistent na Zavodu za farmakologiju. Trenutačno pohađa doktorski studij iz farmacije. Glavni interes njegovog istraživačkog rada su nano čestice u ulozi nosača lijekova, prvenstveno za bolesti središnjeg živčanog sustava. Svoj doktorski rad izrađuje na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada. Autor je nekoliko znanstvenih radova.

 

Petra Turčić

http://www.pharma.unizg.hr/hr/o-nama/djelatnici/petra-turcic,434.html

 

Ivana Vinković Vrček

http://nanobiofaces.imi.hr/tim/ivana-vinkovic-vrcek/