Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Zdravi zubi – zdrav ljubimac,
voditelji: Mirta Vučković, Ana Smajlović, Ana Kunić i Branko Petričević

Datum i vrijeme:

Organizator:
Tehnički muzej „Nikola Tesla“, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
SNIMKA - Radionica, prezentacija, kviz

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji:

Zdravlje usne šupljine znači zdravlje cijelog organizma. Iako se čini da bi nam usta, kao ulaz u probavni trakt, a time i čitav organizam, trebala biti i najčišći dio tijela, najčešće to nije tako. Neugodan zadah može biti posljedica nedovoljne oralne higijene, hrane koju životinje jedu,  ali i posljedica zdravstvenih problema, različitih promjena u usnoj šupljini te bolesti dišnog ili probavnog sustava. Plak koji nastaje na zubima i zubnom mesu je vidljiv, ali i manje vidljiv sloj sastavljen od ostataka hrane, bakterija i sline. Ako se ne ukloni, podloga je za nastanak zubnog kamenca te upalnog procesa. Vrlo se često hrana zadržava i u plitkim žljebovima između zubnog mesa i zuba pa je izuzetno važno pravilno čistiti zubne džepove kako bi se smanjio rizik nastanka infekcije.

Na radionici će posjetitelji biti upoznati s građom zuba životinja, anatomijom usne šupljine te uvidjeti najčešće probleme i bolesti usne šupljine životinje koje će im biti prikazane putem postera i video zapisa. Na radionici će biti izloženo nekoliko lubanja životinja te će svaki posjetitelj moći složiti zube u čeljusti, međusobno usporediti zube različitih životinja te isto tako spoznati anatomske strukture lubanje. Za potrebe izvođenja radionice sudjelovat će nekoliko vlasnika-demonstratora sa svojim ljubimcima koji će demonstrirati provođenje higijene usne šupljine. Također, za posjetitelje školskog uzrasta bit će organiziran zabavni kviz znanja. Svi posjetitelji će moći pregledati zbirku ručnih instrumenata koji se koriste za stomatološki pregled te za stomatološku obradu.

Biografija:

Mirta Vučković

Rođena u Slavonskom Brodu 28. kolovoza 1989. godine. Srednju školu, Gimnazija Matija Mesić, prirodoslovno-matematički smjer, završava 2008 godine, kada i upisuje Veterinarski fakultet u Zagrebu. Diplomirala je 2015. godine, a u periodu od 2015-2019 godine radi na europskom projektu BIO-CHP, HORIZON 2020 na radnom mjestu stručni suradnik, doktorand. Po završetku projekta zapošljava se na Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu na radnom mjestu asistent. Posebno područje interesa joj je veterinarska stomatologija u kojem području se konstantno usavršava sudjelujući na brojnim tečajevima i kongresima. Dobitnica je dvije Dekanove nagrade za studentski znanstveni rad. Tijekom studiranja volontirala je na Klinikama veterinarskog fakulteta te je bila uključena u terensko i laboratorijsko istraživanje morskih sisavaca. Sudjeluje na brojnim stručno edukativnim skupovima, kongresima te je organizator nekoliko radionica i simpozija.