Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Čudesni svijet materijala,
voditeljice: Katarina Mužina, Ivana Katarina Munda i Arijeta Bafti

Datum i vrijeme:
utorak 11.5.2021., 14:00 - 16:00

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
TMNT, Velika dvorana

Detalji:

Svaki dan susrećemo se s mnoštvom različitih materijala ne razmišljajući o njihovim svojstvima, strukturi niti mogućnostima, a ipak bez njih ne bismo mogli zamisliti svoj život. Zadatak kemijskih inženjera iz područja razvoja materijala je razviti nove materijale te pronaći nove primjene za postojeće. U ovoj kratkoj radionici, tri entuzijastična mlada kemijska inženjera uvest će vas u svijet materijala i kroz zanimljive interaktivne pokuse pokazati svojstva i mogućnosti materijala koje poznajete iz svakodnevne uporabe.

Prvi pokus zamješavanja praškastog gipsa s vodom te lijevanja dobivene paste u kalupe različitog oblika pokazat će ukratko reakciju očvršćavanja veziva. Upotrebom jednog ovakvog svakodnevnog materijala poznatog većini sudionika pokušat će se približiti aspekt kemijskih reakcija kojima je posljedica fizikalna promjena materijala, a prisutne su u svim mineralnim vezivima korištenim u različitim ljudskim djelatnostima. Po završetku radionice svaki sudionik će dobiti figuricu od gipsa iz kalupa kao uspomenu i podsjetnik na novostečeno znanje.

U drugom pokusu, jednom od najizvođenijih pokusa u svrhu popularizacije znanosti, prikazat će se fenomen koji fascinira znanstvenike stoljećima - silikatni vrt. Kroz raznobojne i zanimljive efekte u realnom vremenu sudionici će moći povezati znanje koje su do tada već dobili iz različitih predmeta o pojavama poput osmotskog tlaka, polupropusnim membranama te topljivosti tvari. Upotrebom komercijalnih tvari kao vodenog stakla i modre galice (i ostalih raznobojnih anorganskih soli) moguće je efikasno prikazati ovaj efekt rasta razgranatih struktura atraktivnog izgleda uz pomoć osmotskog tlaka i stvaranja polupropusnih membrana.

Treći pokus zabavan je i edukativan primjer reakcije polimerizacije, a obuhvaća sintezu anorganskog polimera – silikonske gume – iz svima dostupnog etanola i vodenog stakla. Cilj ovog pokusa je pokazati da polimerne strukture nisu nužno samo organske, tj. one koje svi poznajemo kao plastiku. Ovakvim pokusom će se dobiti guma u obliku loptice tj. loptice hopsice, a mijenjanjem udjela reaktanata pokazat će se nastala promjena svojstava loptica.

U četvrtom pokusu sudionici će ući u svijet nanotehnologije i pripreme tankih filmova te se upoznati s efektom refleksije svjetla na tankom filmu, a sve to uz pomoć laka za nokte i crnog kolaž papira.

Da biste saznali više, dođite na radionicu!

Biografija:

Katarina Mužina

Rođena je 31.3.1993. u Zagrebu. Nakon završene XVI. gimnazije, 2011. godine upisuje studij Kemijskog inženjerstva na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirala je s velikom pohvalom 2016. godine uz nagradu Vjera Marjanović Krajovan za najbolju studenticu diplomskog studija Kemijsko inženjerstvo generacije 2015./2016. Iste godine dobila je i Rektorovu nagradu za individualni studentski rad. 2017. godine zapošljava se na spomenutom fakultetu kao asistentica na Zavodu za anorgansku kemijsku tehnologiju i nemetale te upisuje doktorski studij Kemijsko inženjerstvo i primijenjena kemija. Sudjelovala je na 13 znanstvenih i stručnih skupova s posterskim i usmenim priopćenjima te na 7 stručnih radionica. Među 39 objavljenih publikacija ističe se 14 znanstvenih radova u časopisima i zbornicima skupova, od čega su 9 rada objavljena u CC časopisima. Članica je Hrvatskog i Europskog društva za keramičke materijale te Hrvatskog društva kemijskih inženjera te suradnica na 3 projekta. 2020. godine dobila je stipendiju Sveučilišta u Beču za jednomjesečni boravak na njihovom Institutu za anorgansku kemiju.

Popis publikacija:

https://www.bib.irb.hr/pretraga?operators=and|Mu%C5%BEina,%20Katarina%20(360671)|text|author

 

Arijeta Bafti

Nakon završetka XV Gimnazije u Zagrebu, 2013. godine upisuje preddiplomski studij Kemijskog odsjeka na Prirodoslovno-Matematičkom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu. Nakon završenog preddiplomskog studija upisuje 2017. godine istoimeni diplomski studij na istoimenom fakultetu te ga završava 2019. godine. Zapošljava se 2020. godine na Zavodu za anorgansku kemijsku tehnologiju i nemetale Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu kao asistentica Hrvatske zaklade za znanost (HrZZ) pod vodstvom doc. Vilka Mandića te iste godine upisuje poslijediplomski doktorski studij Kemijsko Inženjerstvo i Primijenjena Kemija. Do sada je sudjelovala na 4 znanstvena i stručna skupa s posterskim (2) i usmenim priopćenjima (1). Članica je Hrvatskog i Europskog društva za keramičke materijale, a ove godine dobila je stipendiju Aerogels Akcije Europske suradnje u znanosti i tehnologiji (COST) za jednomjesečni boravak na institutu Mines ParisTech, CEMEF u Francuskoj.

Popis publikacija: https://www.bib.irb.hr/pretraga?operators=and|Bafti,%20Arijeta%20%2837920%29|text|profile

 

Ivana Katarina Ivković

Završila je preddiplomski i diplomski studij Kemija i inženjerstvo materijala 2018. godine. Trenutno studira poslijediplomski doktorski studij Kemijsko inženjerstvo i primijenjena kemija na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije, Sveučilišta u Zagrebu.

Radi na projektu Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) pod vodstvom mentora prof. dr. sc. Stanislava Kurajice, te pomaže u vođenju nastave (laboratorijske vježbe i seminari). Članica je kinesko-hrvatskog bilateralnog projekta u trajanju od dvije godine u sklopu kojeg je organiziran posjet Kineskom sveučilištu. Trenutno ima 20 publikacija od kojih je 8 u časopisima, od kojih je 6 objavljeno u CC (Current Content) časopisu. Članica je Hrvatskog i Europskog društva za keramičke materijale.

Popis publikacija: https://www.bib.irb.hr/pretraga?operators=and|ivana%20katarina%20munda|text|author