Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Kapljica života,
voditelji: Fabio Faraguna, Antonija Karakaš, Antonia Škarica i Tina Zubović

Datum i vrijeme:
utorak 11.5.2021., 13:45 - 14:30

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Prezentacija

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
TMNT, Stalni postav

Detalji

Voda je prozirna tekućina bez boje, okusa i mirisa. Budući da je svaki dan unosimo u organizam i da planet Zemlja sadrži čak 72 % vode, vrijedna je proučavanja. Sudionici radionice će ponoviti građu molekule vode, njena svojstva te osvijestiti važnost očuvanja voda, kao i redovite hidratacije. Iako nam se čini da o vodi nemamo što novog za naučiti, valja napomenuti kako se u kemiji ona smatra "egzotičnom" zbog njenih brojnih neobičnih svojstava.

https://www.youtube.com/watch?v=3Cwu8SZBCzQ

Biografija:

Antonia Škarica

Rođena je 10. srpnja 1998. u Zagrebu. Pohađala je Osnovnu školu Trnsko, nakon čega upisuje I. gimnaziju. Oduvijek je pokazivala interes za prirodoslovlje te 2017. godine upisuje studij Kemijskog inženjerstva na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije. Od prve godine studiranja članica je Studentske sekcije Hrvatskog društva kemijskih inženjera gdje sudjeluje u pisanju časopisa „Reaktor ideja“ te sudjeluje u organizaciji brojnih projekata od kojih posebno valja istaknuti Studentski kongres o karcinomu koji je poprimio međunarodni karakter. Studentsku stručnu praksu odradila je na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada. Trenutno piše završni rad na temu „Odabir metode za provedbu ekstrakcije polifenola iz lista masline” pod mentorstvom

Antonija Karakaš

Rođena je 25. kolovoza 1999. godine u Slavonskom Brodu, pohađala je Osnovnu školu Sibinjskih žrtava u Sibinju. Nakon završenog osnovnoškolskog obrazovanja upisuje Gimnaziju "Matija Mesić" u Slavonskom Brodu, smjer - opća gimnazija koju završava 2018. godine, te iste godine upisuje Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, smjer Primijenjena kemija.  Treća je godina studija. Aktivna je članica Studentske sekcije Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa. Sudjeluje u projektima kao što su: SPICE IT UP! - talk show, Božićna priča na FKIT-u, Studentski kongres o HIV-u, Studentski kongres o karcinomu, Ms. or Mrs.? Dr. kao i u projektu Boje inženjerstva u kojem je voditeljica. Novinarka je u znanstveno-popularnom časopisu Reaktor ideja. Stručnu praksu odradila je na Institutu Ruđer Bošković u Laboratoriju za biomimetičku kemiju. Dobitnica je i Rektorove nagrade za projekt “Boje inženjerstva”. Trenutno piše završni rad na temu “Određivanje ftalata u vodi plinskom i tekućinskom kromatografijom” pod mentorstvom v. pred. dr. sc. Lidije Furač.

Tina Zubović

Rođena je 13. siječnja 1997. godine u Zadru. Nakon završene osnovne škole A.G.Matoš na otoku Pagu odlučila je upisati Klasičnu gimnaziju u Zagrebu. Iako su latinski i grčki jezik bili predmeti od interesa, istraživačka strana je prevagnula te 2015. godine upisuje Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, smjer Primijenjena kemija. Završni rad, kojeg je obranila u rujnu 2019., na temu “Priprava i karakterizacija nanofluida sa svojstvima tekućeg oklopa” nagrađen je Zlatnom medaljom na INOVI, drugoj najvećoj europskoj izložbi inovacija. Aktivna je članica Studentske sekcije Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa te sudjeluje u projektima poput Boja inženjerstva zbog koje je nagrađena Dekanovom nagradom. Pored projekta Boje inženjerstva sudjeluje i u projektima poput Zimske škole robotike, Božićne priče na FKIT-u, Kongres o karcinomu i mnogim drugim. Na diplomskom studiju upisuje modul “Specifični materijali i napredne tehnologije” te pod mentorstvom prof.dr.sc.Ante Jukića nastavlja rad na tekućem oklopu.

 

Fabio Faraguna

Zaposlen je kao docent na Zavodu za tehnologiju nafte i petrokemiju, Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije. Područje njegovog znanstveno-istraživačkog interesa su goriva, maziva, polimeri, kompoziti, biogoriva i nanotehnologija. Član je Hrvatskog kemijskog društva, Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Hrvatskog društva za goriva i maziva.