Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Kako kemijom brinuti za okoliš?,
voditelji: Fabio Faraguna, Antonija Karakaš, Dubravka Tavra i Samanta Tomičić

Datum i vrijeme:
utorak 11.5.2021., 13:15 - 13:45

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Prezentacija

Publika:
5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
TMNT, Stalni postav

Detalji:

Sudionici predavanja će biti upoznati s najvećim  problemima s kojima se planeta Zemlja bori danas. Ukazati će se na postojeće probleme, kako i kada su oni nastali i koje su njihove posljedice danas. Ukratko će biti prikazano onečišćenje vode, zraka i tla te ostale vrste onečišćenja. Glavni cilj predavanja je pokazati da asocijacije na kemiju kao „otrovnu“ i ekološki neprihvatljivu znanost ne moraju biti točne. Upravo kemija može pomoći našoj planeti da se oporavi od onečišćenja i vrati u gotovo prvobitno stanje. Upoznati ćemo sudionike s nekim novijim kemijskim metodama, prilagođeno njihovim uzrastima, kojima se danas uspješno služe mnoge države u borbi protiv onečišćenja.

https://www.youtube.com/watch?v=LSu67ynSW-M

 

https://www.youtube.com/watch?v=54iok9ub8G8

Biografija:

Dubravka Tavra

Rođena je 8. kolovoza 1998. godine u Zagrebu. Od 2005. do 2013. godine pohađala je Osnovnu školu Sesvetski Kraljevec. Nakon toga 2013. upisuje prirodoslovno - matematički smjer u 3. gimnaziji u Zagrebu koju je završila 2017. godine. Iste godine upisala je Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, studij Ekoinženjerstvo. Tijekom studiranja aktivno piše članke za znanstveno - popularni časopis Reaktor ideja te je 2020. godine postala i glavna urednica istog. Stručnu praksu odradila je 2020.godine u termoelektrani TE-TO (HEP). Trenutno radi na završnom radu “Primjena slatkovodne mikroalge Scenedesmus sp. za određivanje toksičnosti mikroplastičnih čestica polipropilena” pod mentorstvom doc. dr. sc. Dajane Kučić Grgić na Zavodu za industrijsku ekologiju. Aktivna je članica Studentske sekcije Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa. S kolegicama je i pokrenula projekt "Eko globus" i sudjeluje u raznim ostalim projektima Studentske sekcije.

 

Samanta Tomičić

Rođena je 11.studenog  1998. godine u Puli, a djetinjstvo je provela u gradu Vodnjanu.  Svoje osnovnoškolsko obrazovanje počinje i završava  u Osnovnoj školi Vodnjan, a zbog odličnog uspjeha dobiva gradsku stipendiju. Godine 2013. godine upisuje srednju školu „Gimnazija Pula“, opći smjer,  te nakon mature upisuje svoj prvi  izbor na listi fakulteta – Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije. Trenutno je na trećoj godini preddiplomskog studija, smjer Ekoinženjerstvo. Članica je Studentske sekcije  Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa gdje je imala priliku sudjelovati u projektima kao što je Studentski kongres o HIV-u te je urednica rubrike znanstveno-popularnog časopisa „Reaktor ideja“.

 

Antonija Karakaš

Rođena je 25. kolovoza 1999. godine u Slavonskom Brodu, pohađala je Osnovnu školu Sibinjskih žrtava u Sibinju. Nakon završenog osnovnoškolskog obrazovanja upisuje Gimnaziju "Matija Mesić" u Slavonskom Brodu, smjer - opća gimnazija koju završava 2018. godine, te iste godine upisuje Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, smjer Primijenjena kemija.  Treća je godina studija. Aktivna je članica Studentske sekcije Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa. Sudjeluje u projektima kao što su: SPICE IT UP! - talk show, Božićna priča na FKIT-u, Studentski kongres o HIV-u, Studentski kongres o karcinomu, Ms. or Mrs.? Dr. kao i u projektu Boje inženjerstva u kojem je voditeljica. Novinarka je u znanstveno-popularnom časopisu Reaktor ideja. Stručnu praksu odradila je na Institutu Ruđer Bošković u Laboratoriju za biomimetičku kemiju. Dobitnica je i Rektorove nagrade za projekt “Boje inženjerstva”. Trenutno piše završni rad na temu “Određivanje ftalata u vodi plinskom i tekućinskom kromatografijom” pod mentorstvom v. pred. dr. sc. Lidije Furač.

 

Fabio Faraguna

Zaposlen je kao docent na Zavodu za tehnologiju nafte i petrokemiju, Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije. Područje njegovog znanstveno-istraživačkog interesa su goriva, maziva, polimeri, kompoziti, biogoriva i nanotehnologija. Član je Hrvatskog kemijskog društva, Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Hrvatskog društva za goriva i maziva.