Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Radioaktivnost i mi,
Goran Kukmanović, Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško

Datum i vrijeme:
utorak 11.5.2021., 11:00 - 12:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
TMNT, Kabinet Nikole Tesle

Detalji

Radioaktivnost je prisutna u našim životima oduvijek i ona je dio prirodnog okruženja u kojem živimo. Svaki čovjek godišnje prima zračenje udisanjem radona, unosom radionuklida u organizam, te zemljinim i kozmičkim zračenjem. Izuzev prirodnog zračenja s kojim se čovjek susreće, radioaktivnost se koristi u niz drugih područja ljudskog djelovanja i njezinu dobrobit koristimo u našem svakodnevnom životu. Neke od najpoznatijih dobrobiti su svakako upotreba u medicinske svrhe i proizvodnja električne energije. Cilj predavanja je posjetiteljima približiti pojam radioaktivnost, njezinih izvora, utjecaja na okoliš i čovjeka, njezinu primjenu u našim životima, a u konačnici o obveze koje nastaju njezinim iskorištavanjem, odnosno obvezu zbrinjavanja radioaktivnog otpada. Poseban naglasak svakako će biti na razbijanju mitova i neistina o radijaciji.

https://www.youtube.com/watch?v=TpwV4Iu0S0Y

Biografija:

Goran Kukmanović

Voditelj je poslova uspostave Centra za radioaktivni otpad u Fondu za financiranje razgradnje NEK. Na tom radnom mjestu neposredno se bavi poslovima provedbe pripreme i uspostave Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u Republici Hrvatskoj. Osim poslova uspostave Centra aktivno je uključen u poslove pripreme i izrade Programa razgradnje Nuklearne elektrane Krško i Programa odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva.