Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Utjecaj potencijalno toksičnih metala na okoliš - onečišćenje planeta Zemlje u budućnosti?,
Stanko Ružičić

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 10.5.2021., 11:45 - 12:45

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
TMNT, Mala dvorana

Detalji

Rast populacije, rudarenje sirovina, industrijska proizvodnja, poljoprivreda i stočarstvo i općenita nebriga o okolišu dovela je planet Zemlju u veliki problem i iskušenje povezano s onečišćenjem i zagađenjem različitim tvarima. Potencijalno toksični metali su jedni od tvari koje uvelike pridonose onečišćenju i zagađenju okoliša odnosno njenih sastavnica vode, zraka i tla.

Postavlja se pitanje: možemo li i dalje okretati glavu pored različitih vrsta ilegalnih/legalnih odlagališta otpada bogatih potencijalno toksičnim metalima? Koje sve probleme može proizvesti onečišćenje i zagađenje okoliša potencijalno toksičnim metalima? Koje se sve metode povrata okoliša u prirodno stanje poduzimaju u svijetu?

Odgovori na ova i brojna druga pitanja o onečišćenju okoliša i sličnim temama biti će predstavljeni na ovom predavanju.

https://www.youtube.com/watch?v=TuChbKzqqqs

Biografija:

Stanko Ružičić

Izvanredni profesor na Rudarsko-geološko- naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Osnovnu i srednju školu završio je u Trogiru, a diplomirao 2007. i doktorirao 2013. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu s temom „Model transporta potencijalno toksičnih elemenata kroz nesaturiranu zonu na području regionalnoga vodocrpilišta Kosnica“.

Nastavnik je na predmetu preddiplomskog studija Rudarstva „Uvod u mineralogiju i petrologiju“; na predmetima diplomskog studija Geologije „Ležišta mineralnih sirovina“; „Istraživanje ležišta mineralnih sirovina“; „Mineralogija okoliša“; „Monitoring okoliša“  te na predmetu „Mineralogija i geokemija okoliša“ na poslijediplomskom doktorskom studiju RGNF-a.

Autor je ili koautor više znanstvenih radova i poglavlja u knjizi na temu onečišćenja potencijalno toksičnim metalima u okolišu. Član je Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode HAZU.