Mjesto događanja:
zbog epidemioloških mjera, svi materijali (posteri, plakati, prezentacije, videozapisi) biti će postavljeni na web stranicu:
https://festivalznanostivk.wordpress.com/

Peti element,
Mirna Stojanović, Danijel Markić

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 10.5.2021., 8:00 - 22:00
utorak 11.5.2021., 8:00 - 22:00
srijeda 12.5.2021., 8:00 - 22:00
četvrtak 13.5.2021., 8:00 - 22:00
petak 14.5.2021., 8:00 - 22:00
subota 15.5.2021., 8:00 - 22:00

Mjesto održavanja:
FESTIVAL ZNANOSTI - VINKOVCI

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, srednja škola

Lokacija (prostorija):
web stranica festivalznanostivk.wordpress.com

Detalji

Predavanje je idealno za osobe kojima je peti element glazba. Pokazat ćemo kako i znanstvenici mogu kvalitetno partyjati i kako plamen pleše u ritmu glazbe.  Naravno da se radi o Rubensovoj cijevi -  jednostavnoj metalnoj cijevi izbušenoj sa mnoštvom malih rupica cijelom svojom dužinom. Zatvorena je sa oba kraja – na jednom kraju se nalazi membrana, a na drugoj dovod zapaljivog plina. Pustimo u cijev plin, zapalimo plin, a na drugoj strani pustimo glazbu. Kako svaki ton vibrira svojom frekvencijom, tako se razlikuju i amplitude zvučnih valova. Odjednom se na cijevi može doslovno vidjeti val. Što je ton oštriji i čišći, vizualni efekt je ljepši. Pokazat ćemo kako na satima fizike možete imati party ravan brojnim svjetskim zvijezdama. Uživajte u showu!

Biografija:

Mirna Stojanović

Rođena 22.10.1974. u Vinkovcima. Diplomirala na Odjelu za Matematiku u Osijeku, smjer matematika i fizika. Zaposlena u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića Vinkovci kao nastavnik matematike. Svojim radom pokušava popularizirati prirodne znanosti među učenicima. Organizator Festivala znanosti za grad Vinkovce. Aktivna u svojoj struci na Županijskoj i državnoj razini.

e-mail : mirna.stojanovic@gmail.com

Danijel Markić, prof. fizike i informatike

danijel.markic@gmail.com

Rođen je 21.11.1985. u Vinkovcima. Osnovnu školu je završio u Štitaru i Prirodoslovno matematičku gimnaziju u Županji. Nakon završene gimnazije, upisuje studij na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, Fizički odsjek, gdje je i stekao titulu profesora fizike i informatike. Prvo zaposlenje kao apsolvent dobiva u OŠ Mate Lovraka Županja, kao nastavnik matematike, fizike i informatike. Nakon toga prelazi u OŠ Ivana Kozarca kao nastavnik fizike gdje sa učenicima ostvaruje zapažene rezultate. U Tehničkoj školi Ruđera Boškovića počeo je raditi u rujnu 2014. godine kao nastavnik fizike i računalstva. Istaknuo se u svom području, te često potiče učenike na kreativan rad. Uvijek voljan pomoći kolegama i spreman na suradnju s svim profesorima i učenicima. Često surađuje s kolegama iz elektrotehnike, matematike, strojarstva i arhitekture. Sudjeluje i na Proljetnim školama fizike gdje sa svojim učenicima iskazuje kreativnost i ljubav prema svom poslu