Mali otočani i ekološke Machinae novae,
voditeljica: Zlatka Rodin

Datum i vrijeme:
petak 14.5.2021., 10:30 - 12:00

Organizator:
Memorijalni centar Faust Vrančić, I. ulica 1a, Prvić Luka

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
niži razredi osnovne škole

Lokacija:
MCFV - vanjski dio

Detalji:

U sklopu vanjskog dijela postava Memorijalnog centra „Faust Vrančić“ održat će se edukativno-likovna radionica za djecu područnih škola s našeg otoka Prvića i susjednog nam Zlarina. Festivalsku temu kulture znanosti spajamo sa zadanom temom programa tekuće školske godine naših radioničara – ekologijom. Iz Faustovih Novih strojeva (popularne Machinae novae) izdvojit ćemo izume koji i u suvremenoj inačici služe za korištenje obnovljivih izvora energije, a zvijezda radionice bit će Naprava za čišćenje morskog dna (dječjim rječnikom pojednostavljeno „bager katamaran“ ) koja je izvorno osmišljena za vađenje kamenja i pijeska. Nakon demonstriranja rada pomoću makete crtat ćemo što bi sve danas takva Faustova naprava izvadila s morskog dna, u čemu mali otočani imaju iskustva jer su i sami svjedočili ekološkim akcijama na svojim otocima, a time bi se ujedno i potakle buduće takve akcije.

https://www.youtube.com/watch?v=E7q-K11Y3QY

Biografija:

Zlatka Rodin rođena je u Šibeniku 1980. godine. Diplomirani je ekonomist u turizmu s diplomskim radom iz muzejskog marketinga. Također je licencirani turistički vodič za Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju te certificirani interpretator baštine udruge Interpret Europe. U Memorijalnom centru „Faust Vrančić“ radi na poslovima interpretacije i promocije te osmišljava i organizira programe manifestacija u kojima Centar sudjeluje, kao i razna tematska predavanja i radionice.


MGŠ - Muzej grada Šibenika, ul. Gradska vrata 3
(zbog ograničenog broja sudionika na radionicama molimo ranije najaviti sudjelovanje na 099 770 4693)

GKŠ - Gradska knjižnica Juraj Šižgorić - Šibenik, Poljana 6

GAV - Gimnazija Antuna Vrančića, Put Gimnazije 64
(zbog ograničenog broja sudionika na demonstracijama pokusa molimo ranije najaviti sudjelovanje na 091 959 9110 ili 099 516 6719)

MCFV - Memorijalni centar Faust Vrančić, I. ulica 1a, Prvić Luka

DS - Donja Srima,
smještaj: http://tinyurl.com/Domacinova i suhozid.hr
(za sudjelovanje na suhozidarskoj radionici potrebno je sa sobom ponijeti zaštitne/radne rukavice)  

Napomena:

U skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom i ograničenim brojem mjesta na radionicama i demonstracijama, molimo Vas da poštujete princip prethodne telefonske najave.

U slučaju uvođenja novih epidemioloških ograničenja, postoji mogućnost prebacivanja dijela programa na online formu, što će biti prethodno najavljeno na službenim stranicama Festivala www.festivalznanosti.hr
i Facebook stranici Festival znanosti Šibenik: www.facebook.com/Festival-znanosti-Šibenik