Kultura znanosti i znanost o kulturi,
Kristina Dobra

Datum i vrijeme:
četvrtak 13.5.2021., 18:40 - 19:10

Mjesto održavanja:
Muzej grada Šibenika, ul. Gradska vrata 3

Vrsta događanja:
ONLINE PREDAVANJE, PREZENTACIJA

Publika:
srednja škola, opća populacija

Lokacija (prostorija):
MGŠ- atrij

Detalji

Ekologija je znanost koja proučava odnose među organizmima te odnose organizama i njihova okoliša. Ona je nezaobilazan pojam i unutar društvenih znanosti, To posebno dolazi do izražaja u današnje vrijeme, kada malo tko nije svjestan utjecaja čovjeka na cjelokupni ekosustav. Etnologiju/kulturnu antropologiju shvaćamo kao znanost o kulturi/kulturama, odnosno znanost koja istražuje kulturu različitih ljudskih grupa te mišljenja ljudi o vlastitoj kulturi. Ta istraživanja nisu sama sebi svrhom već čine etnologiju/ kulturnu antropologiju angažiranom djelatnošću. Na koji bi način etnologija/kulturna antropologija mogla uključiti javnost u sudjelovanje oko aktualnih pitanja, a da to ne ostane u odnosu koji pretpostavlja jedan znanstveni autoritet koji bi trebao obrazovati  javnost i da li bi, zašto i kako etnolozi/kulturni antropolozi mogli potaknuti građanske ekološke inicijative, pokušat će se propitati u ovom tekstu.

Biografija:

Kristina Dobra rođena je 17. veljače 1987. godine u Šibeniku, gdje i danas živi. Arheologinja je, etnologinja i kulturna antropologinja te dopredsjednica planinarsko - ekološke udruge Stribor iz Šibenika.


MGŠ - Muzej grada Šibenika, ul. Gradska vrata 3
(zbog ograničenog broja sudionika na radionicama molimo ranije najaviti sudjelovanje na 099 770 4693)

GKŠ - Gradska knjižnica Juraj Šižgorić - Šibenik, Poljana 6

GAV - Gimnazija Antuna Vrančića, Put Gimnazije 64
(zbog ograničenog broja sudionika na demonstracijama pokusa molimo ranije najaviti sudjelovanje na 091 959 9110 ili 099 516 6719)

MCFV - Memorijalni centar Faust Vrančić, I. ulica 1a, Prvić Luka

DS - Donja Srima,
smještaj: http://tinyurl.com/Domacinova i suhozid.hr
(za sudjelovanje na suhozidarskoj radionici potrebno je sa sobom ponijeti zaštitne/radne rukavice)  

Napomena:

U skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom i ograničenim brojem mjesta na radionicama i demonstracijama, molimo Vas da poštujete princip prethodne telefonske najave.

U slučaju uvođenja novih epidemioloških ograničenja, postoji mogućnost prebacivanja dijela programa na online formu, što će biti prethodno najavljeno na službenim stranicama Festivala www.festivalznanosti.hr
i Facebook stranici Festival znanosti Šibenik: www.facebook.com/Festival-znanosti-Šibenik