"Kosa, Donje polje, Šibenik – starohrvatsko groblje i naselje",
voditelji: Zdenka Bilušić, Željko Krnčević

Datum i vrijeme:
utorak 11.5.2021., 9:30 - 11:00

Organizacija:
Muzej grada Šibenika, ul. Gradska vrata 3

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
niži razredi osnovne škole

Lokacija (prostorija):
MGŠ - stalni postav, GKŠ

Detalji:

Kroz radionicu će se staviti naglasak na povezivanje tematskih sadržaja nastave povijesti, konkretno s područja arheologije, i likovne kulture. Kroz zadanu temu koja se odnosi na arheološki lokalitet u neposrednoj blizini Šibenika učenici će povezati više nastavnih predmeta kroz kreativnost i usvajanje znanstvenih činjenica na novi način. Radionica će se ostvariti uz primjenu dramske odgojne tehnike “Učitelj u ulozi” tako da će se, nakon uvodnih napomena i promatranja arheoloških nalaza s lokaliteta Kosa- Donje polje u Muzeju grada Šibenika, prijeći u područje dramske pedagogije i likovne kulture. Za provedbu radionice potrebna je olovka i/ili crni flomaster. U slučaju online provedbe radionice biti će potreban pristup računalu i internetu.

Biografija:

Zdenka Bilušić živi i radi u Šibeniku. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu 1983. U Gradskoj knjižnici Šibenik vodi odjel za vizualnu umjetnost i uređuje izložbene programe. Redovito surađuje s Međunarodnim dječjim festivalom Šibenik, na kojemu je vodila likovne i lutkarske radionice za djecu, a od 1999. do 2018. bila i urednica Festivalskog radioničkog programa i autorica dječjih likovnih natječaja. Strast su joj lutkarstvo i slikarstvo, a ilustracija i pisanje izazov. Autorica je triju slikovnica, brojnih edukativnih priručnika za djecu i koautorica udžbenika za likovnu kulturu Pogled, potez za učenike 5-8 razreda osnovne škole. Pokretačica je i voditeljica lutkarske družine Putujuće lutkarsko kazalište FAUST, koja djeluje povremeno. Izlagala je samostalno i na skupnim izložbama slika, skulptura, ilustracija i maski. Članica je ULUPUH-a, Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade (Klub prvih pisaca), Matice hrvatske (predsjednica OMH u Šibeniku) i Unime.

Željko Krnčević rođen je 23. listopada 1959. godine. Osnovnu školu završava u Šibeniku, a srednju u Šibeniku i Sisku. 1987. godine diplomira pri Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a 1998. godine na istom Odsjeku stječe naziv magistra. Trenutno pohađa doktorski studij arheologije pri Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Od 1992. godine radi kao kustos srednjovjekovne zbirke u Muzeju grada Šibenika. Tijekom muzejskog staža stekao je zvanja višeg kustosa i muzejskog savjetnika. Bio je voditelj i sudionik brojnih arheoloških istraživanja, autor je niza stručnih i popularnih radova i realizator više izložbi. Sudjelovao na nekoliko međunarodnih i domaćih znanstvenih skupova. Inicijator je nekoliko međuinstitucionalnih i međunarodnih suradnji (Studia Varvarina, Ilirica antiqua, arheološka škola Colentum…). Dobitnik je nekoliko priznanja, a danas obnaša dužnost ravnatelja Muzeja grada Šibenika.


MGŠ - Muzej grada Šibenika, ul. Gradska vrata 3
(zbog ograničenog broja sudionika na radionicama molimo ranije najaviti sudjelovanje na 099 770 4693)

GKŠ - Gradska knjižnica Juraj Šižgorić - Šibenik, Poljana 6

GAV - Gimnazija Antuna Vrančića, Put Gimnazije 64
(zbog ograničenog broja sudionika na demonstracijama pokusa molimo ranije najaviti sudjelovanje na 091 959 9110 ili 099 516 6719)

MCFV - Memorijalni centar Faust Vrančić, I. ulica 1a, Prvić Luka

DS - Donja Srima,
smještaj: http://tinyurl.com/Domacinova i suhozid.hr
(za sudjelovanje na suhozidarskoj radionici potrebno je sa sobom ponijeti zaštitne/radne rukavice)  

Napomena:

U skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom i ograničenim brojem mjesta na radionicama i demonstracijama, molimo Vas da poštujete princip prethodne telefonske najave.

U slučaju uvođenja novih epidemioloških ograničenja, postoji mogućnost prebacivanja dijela programa na online formu, što će biti prethodno najavljeno na službenim stranicama Festivala www.festivalznanosti.hr
i Facebook stranici Festival znanosti Šibenik: www.facebook.com/Festival-znanosti-Šibenik