Interpretacija zanimanja i profesije konzervatora-restauratora kao interdisciplinarnog znanstveno-umjetničkog područja,
Jelena Ćurić

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 10.5.2021., 10:00 - 10:30

Organizacija:
Muzej grada Šibenika, ul. Gradska vrata 3

Vrsta događanja:
ONLINE PREDAVANJE, PREZENTACIJA

Publika:
osnovna škola, srednja škola, opća populacija

Lokacija (prostorija):
MGŠ- atrij

Detalji:

Kroz poster se nastojati interpretirati konzervatorsko-restauratorski poziv, što je poziv na zaštitu i očuvanje kulturne baštine, a koji objedinjuje znanost i umjetnost. Kroz nekoliko primjera jedinstvenog interdisciplinarnog zanimanja približiti će se načini provođenja određenih praksi, nužna multidisciplinarnost u domeni zanimanja, poveznice na primjerima aktualnih šteta uslijed i nakon potresa u RH te time podsjetiti na odgovornost svakog pojedinca u svrhu njegovanja nasljeđa prvenstveno potrebom razvoja svijesti o nasljeđu (od najranije dobi do kraja života), kako bismo mogli sačuvati ono što baštinimo, svoju povijest, kulturu, tradiciju i integritet.

https://www.youtube.com/watch?v=n3pzoicOi_k

Biografija:

Jelena Ćurić završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu pri Odsjeku za restauriranje i konzerviranje umjetnina, smjer–kiparstvo. Studijsko usavršavanje provodi u Pragu na Akademie výtvarných umění. Radno iskustvo stječe u firmi Ars Verus d.o.o. i u suradnji na zaštićenim projektima Republike Hrvatske. Stažira na Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu i dobiva stručno zvanje Konzervator-restaurator za drvenu polikromiranu skulpturu. 2014. godine obnaša funkciju tajnice Međunarodnog instituta za restauriranje povijesnih i umjetničkih djela IIC Hrvatska. 2015. godine polaže stručni ispit i stječe zvanje specijalizanta za slike na različitim nosiocima. Članica je IIC Hrv. Grupa, HRD-a, ULUPUH-a i HZSU-a. Od 2014. godine na Murteru vodi privatnu radionicu i surađuje s Hrvatskim restauratorskim zavodom i Ministarstvom kulture na polju zaštite i očuvanja kulturne baštine. Do sada je sudjelovala na brojnim stručnim konferencijama, predavanjima i skupovima.


MGŠ - Muzej grada Šibenika, ul. Gradska vrata 3
(zbog ograničenog broja sudionika na radionicama molimo ranije najaviti sudjelovanje na 099 770 4693)

GKŠ - Gradska knjižnica Juraj Šižgorić - Šibenik, Poljana 6

GAV - Gimnazija Antuna Vrančića, Put Gimnazije 64
(zbog ograničenog broja sudionika na demonstracijama pokusa molimo ranije najaviti sudjelovanje na 091 959 9110 ili 099 516 6719)

MCFV - Memorijalni centar Faust Vrančić, I. ulica 1a, Prvić Luka

DS - Donja Srima,
smještaj: http://tinyurl.com/Domacinova i suhozid.hr
(za sudjelovanje na suhozidarskoj radionici potrebno je sa sobom ponijeti zaštitne/radne rukavice)  

Napomena:

U skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom i ograničenim brojem mjesta na radionicama i demonstracijama, molimo Vas da poštujete princip prethodne telefonske najave.

U slučaju uvođenja novih epidemioloških ograničenja, postoji mogućnost prebacivanja dijela programa na online formu, što će biti prethodno najavljeno na službenim stranicama Festivala www.festivalznanosti.hr
i Facebook stranici Festival znanosti Šibenik: www.facebook.com/Festival-znanosti-Šibenik