Kondić Dabo Željka; Mirković Helena, Kiss Irena, Gotesman Žuža:
Plešem, pišem, oblikujem

Datum i vrijeme:
petak 14.5.2021., 8:45 - 10:00

Organizacija:
Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, Kandlerova ulica 48, Pula

Vrsta događanja:
radionica

Lokacija (prostorija):
on-line (Zoom platforma)

Detalji:

Kako „plesati pisanje“?
Sve intenzivnija uporaba elektroničkih medija izravno se odražava na grafomotorički izričaj i vještinu pisanja rukom mlađe populacije. Metoda kretanja, u kojoj se grafološke vještine kombiniraju s likovnom umjetnošću i glazbom, pomaže u razvoju vještine pisanja i fine motorike. Također, glazbeno-pokretna metoda temelji se na međuovisnosti finih pokreta rukom.
Na glazbeno-plesnoj radionici (ruko)pisanja djeca će koristiti pisaći pribor u pokretima različite brzine i snage, razvijati osjećaj za odnose među oblicima te vježbati koordinaciju tijela. Na taj će način otkriti ritam i pokret, a priželjkivani osjećaj veselja i zajedništva potaknut će ih na stvaranje glazbenih crteža. Otkrit će navodi li ih glazba na ravne ili kružne pokrete, a ujedno vježbati doživljaj oblika, prostora i pokreta.

Poziv za on line radionicu:

"

Dragi mali/veliki ljubitelji znanosti i kulture, 
u sklopu manifestacije Festivala znanosti u Puli najavljujemo online radionicu učenica Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula:
https://gkc-pula.hr/hr/dogadanja/?post_id=2508...  
Zabavne vježbe na radionici ruko(pisanja) namijenjene su predškolcima, prvašićima, drugašićima... odnosno svima koji žele otkriti skriveni ritam i pokret u vještini pisanja.
U metodi kretanja koju će učenice demonstrirati, grafološke se vještine kombiniraju s likovnom umjetnošću, pripovijedanjem priča i glazbom, a metoda pomaže razvoju vještine pisanja i fine motorike. Priželjkivani osjećaj radosti i zajedništva sudionike motivira na vježbanje doživljaja oblika, prostora i pokreta. Voditeljice radionice publiku vode u potragu za dragocjenim predmetom koji je nestao iz muzeja, a na putu će prelaziti visoke brežuljke, morske valove, vulkane i susreti ponekog pomoćnika. Svi oblici iz priče su maštovito polazište za oblikovanje slova, a potom riječi, rečenica te na kraju, priča i bajki. Audio priča iznenađenja koja slijedi nakon radionice smještena je u krošnje trešnjinog stabla i donosi poruku o bogatstvu i snazi riječi.
Virtualna dvorana Gradske knjižnice i čitaonice Pula, 14.5.2021. u 8.45: https://us02web.zoom.us/j/89242075111...
Meeting ID: 892 4207 5111
Passcode: 849314   "

 

Biografija:

Željka Kondić Dabo, školska knjižničarka, voditeljica je umjetničke radionice „Studio ŠTUT“.

Irena Kiss, profesor savjetnik, znanstveni je suradnik u interdisciplinarnom području pedagogije i ekonomije.

Helena Mirković profesorica  je ekonomske skupine predmeta, razrednica 3.a i mentorica u školskim projektima.

Žuža Gotesman, stručna suradnica pedagoginja, koordinatorica raznih školskih aktivnosti.