Verk, Jasna; Peršić, Richard:
Digitalna i drone fotografija

Datum i vrijeme:
srijeda 12.5.2021., 17:00 - 0:00

Organizacija:
Zajednica tehničke kulture Pula, Centar za tehničke aktivnosti Veruda, Trg kralja Tomislava 13, Pula

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
predškolski uzrast, niži razredi osnovne škole, 5. i 6. razred osnovne škole

Detalji:

Popularnost snimanja i fotografiranja dronom (bespilotnom letjelicom) posljednjih je nekoliko godina sve veća. Ljubitelji dronova tvrde da se sve ljepote svijeta mogu najbolje „uhvatiti“ upravo iz ptičje perspektive, a kod fotografiranja dronom najbolje je to što omogućuje jedinstven pogled koji se samo njime može postići. Poticanjem i razvijanjem interesa učenika za prirodne, tehničke i srodne znanosti, te praćenjem naprednih tehnologija, želja nam je ovu tehnologiju približiti što većem broju djece s ciljem da upoznaju sve načine na koje se rad s dronom može primijeniti. Učenici imaju priliku upoznati ovu tehnologiju prije nego li krenu u srednju školu. Ovo sofisticirano nastavno pomagalo u obrazovnom programu može pomoći srednjoškolcima u mjerenju terena koje se obavlja kombiniranjem podataka iz zraka s klasičnim mjerenjima na tlu.

 

Biografija:

Jasna Verk rođena  je u Puli. Diplomirala je na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ Pula. Voditeljica je Centra za tehničke aktivnosti Veruda. Priprema i organizira održavanje radionica iz raznih područja tehničke kulture i informatike za učenike i odrasle osobe.

Davor Marčeta  rođen je  1984. u Puli.  2010. godine završio je  Fakultet elektrotehnike i računarstva (smjer automatika) u Zagrebu. Područja interesa: automatizacija  procesa i sustavi obnovljivih izvora energije. Vanjski je suradnik Zajednice u CTA Veruda.

Mario Turić rođen je u Varešu, Bosni i Hercegovini. Diplomirao  je 1991. godine na Odsjeku za fiziku pri Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, te stekao zvanje diplomiranoga fizičara. Od 2010. godine zaposlen je u Tehničkoj školi  Pula na mjestu nastavnika Fizike. Od samih početaka Festivala znanosti u Puli aktivno sudjeluje u njegovoj organizaciji. 

Richard Peršić  rođen je 1974.  u Pragu, Češkoj  gdje je živio do svoje 6. godine te godinu dana u Berlinu, nakon čega se doselio u Pulu gdje i danas živi i radi. Završio je Tehnički  fakultet u Rijeci. Vanjski  je suradnik Zajednice iz područja maketarstva i fotografije za učenike osnovnih škola u CTA Veruda Pula. Vodi udrugu Klub maketara Pula, održava radionice i tečajeve za djecu te sudjeluje na natjecanjima.