Jaje izvor života i snage, Zlata Kralik
Datum i vrijeme:
ponedjeljak 24.4.2023., 8:00 - 19:00
utorak 25.4.2023., 8:00 - 19:00
srijeda 26.4.2023., 8:00 - 19:00
četvrtak 27.4.2023., 8:00 - 19:00
petak 28.4.2023., 8:00 - 19:00
subota 29.4.2023., 8:00 - 12:00
Mjesto održavanja:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek
Vrsta događanja:
poster
Publika:
učenici srednjih škola
Lokacija (prostorija):
FAZOS Prizemlje
Detalji
Jaja su animalna namirnica bogata hranjivim tvarima kao što su proteini, masti i vitamini. Mnogi od njih su esencijalni za ljude i životinje te se unose hranom u organizam. Poznato je da se promjenom sastava krmnih smjesa za kokoši nesilice može utjecati na sadržaj pojedinih hranjivih tvari u jajima. Dodavanjem biljnih ulja (lanenog i/ili repičinog) u krmne smjese za nesilice moguće je povećati sadržaj omega-3 masnih kiselina u jajima, točnije povećava se sadržaj α-linolenske masne kiseline. No, za ljudsko zdravlje važne su esencijalne masne kiseline poput eikosapentaenske kiseline (EPA) i dokozaheksaenske masne kiseline (DHA), čiji se sadržaj u jajima može povećati dodavanjem ribljeg ulja u krmne smjese za kokoši. S obzirom da su omega masne kiseline podložne oksidaciji, poželjno je smjese za nesilice oblikovati tako da se poveća i sadržaj nekih antioksidanata. Najčešći antioksidanti koji se koriste u obogaćivanju jaja su selen, vitamin E i lutein. Jaja obogaćena navedenim sastojcima poželjna su u ljudskoj prehrani jer imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje, te se mogu nazvati funkcionalnom hranom.
Biografija:
Zlata Kralik rođena je 21.01.1978.Diplomirala je na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku 2002. Na istom fakultetu obranila je magistarsku tezu 2007., i doktorat 2011. Koordinatorica je modula na specijalističkim poslijediplomskim studijima i preddiplomskom sveučilišnom studiju. U koautorstvu je objavila više od 90 radova od kojih je 25 citirano u bazama WoS i CC. Koautorica je jednog sveučilišnog udžbenik, dva poglavlja u dvije znanstveno popularne knjige na engleskom jeziku, te tri priručnika. Područje znanstvenog rada prof.dr.sc. Zlate Kralik je tehnologija peradarske proizvodnje, kvaliteta trupova i mesa peradi i jaja te obogaćivanje peradarskih proizvoda funkcionalnim sastojcima.
http://www.fazos.unios.hr/hr/kontakt/imenik/zlata-kralik-121/