Kultura očuvanja plodnosti tla,
voditelj: Vladimir Zebec, suradnica: Doris Doljanac
Datum i vrijeme:
četvrtak 13.5.2021., 10:00 - 10:30
Mjesto održavanja:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek
Vrsta događanja:
radionica
Publika:
predškolski uzrast, osnovna škola, srednja škola, studenti
Lokacija (prostorija):
FAZOS, III. kat, Praktikum 341
Detalji
Moderna poljoprivredna proizvodnja zahtjeva visoko profitabilnu proizvodnju koja podrazumijeva postizanje visokih prinosa odgovarajuće kvalitete uz ekološku održivost i ekonomsku isplativost. Brojni istraživači, ističu kako brzo rastuća svjetska populacija iziskuje stalan rast poljoprivredne proizvodnje, a intenzivna konvencionalna poljoprivreda sa svrhom maksimalizacije prinosa to omogućuje. Međutim takav pristup pokazuje svoju neodrživost, posebno u okviru klimatskih promjena, a sve brojniji procesi degradacije postali su ozbiljan problem okoliša Tlo je vrlo kompleksna prirodna tvorevina te kao takva služi za rast i razvoj biljaka. Važan činitelj funkcionalnosti i održivosti sustava proizvodnje hrane na poljoprivrednim tlima predstavlja sprječavanje degradacije tla kroz gubitak organske tvari koja je pak zaslužna za mnogobrojne prirodne funkcije tla koje su esencijalne za očuvanje agroekosustava kao i za nesmetano odvijanje poljoprivrednog proizvodnog procesa. Organska tvar tla stoga predstavlja jedan je od najvažnijih pokazatelja kvalitete i produktivnosti tla. Utjecaj organske tvari tla, odnosno humusa na plodnost tla je višestruk, jer poboljšava fizikalna svojstva (vodozračni odnos, strukturu), povećava elastičnost, poboljšava sorpcijska svojstva, smanjuje ispiranje i kemijsku fiksaciju hraniva te regulira ravnotežu vodotopljivih i izmjenjivih frakcija hraniva.
Biografija:
Doc.dr.sc. Vladimir Zebec
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Vladimir Zebec rođen je 19. srpnja 1983. godine u Osijeku. Osnovnu školu i opću gimnaziju završio je u Đakovu. Godine 2002. upisao je opći smjer Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. U jesen 2006. godine uključen je u pilot-projekt Poljoprivrednog fakulteta „Znanjem u proizvodnju hrane“ što je rezultiralo objavom diplomskog rada na temu „Utjecaj gnojidbe dušikom i obrade tla na prinos pšenice“. U srpnju 2009. godine stekao je zvanje diplomiranjog inženjera poljoprivrede općeg smjera. U rujnu 2009. zaposlio se kao znanstveni novak/asistent na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku na znanstvenom projektu: „Utjecaj kondicioniranja tla na hraniva i teške metale u sustavu tlo - biljka“ (079-0790462-0450). U svibnju 2015. stječe akademski stupanj doktor znanosti iz područja Poljoprivreda, grana Agrokemija. Koautor je sveučilišnog udžbenika „Uzorkovanje tla i biljke za agroekološke i pedološke analize“. Izvodi nastavu na preddiplomskom, diplomskom i stručnom studiju na modulima Pedologija, Hidropedologija i Terenska i laboratorijska istraživanja u poljoprivredi. Član je projektnog tima u sklopu IPA projekta prekogranične suradnje „Doprinos poljoprivrede čistom okolišu i zdravoj hrani“.