Priroda je uvijek u modi,
predavači: Nikolina Banović, Ivan Habus i Miroslav Lisjak

Datum i vrijeme:
petak 14.5.2021., 11:30 - 11:45

Organizacija:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, srednja škola, studenti i građanstvo

Lokacija (prostorija):
FAZOS, Aula Magna

Detalji:

Biljni pigmenti imaju važnu fiziološku ulogu tijekom rasta i razvoja biljaka. Neophodni su u procesu konverzije svjetlosne energije u kemijski u jedinstvenom procesu fotosinteze, imaju važnu antioksidativni ulogu i naravno daju specifično obojenje pojedinim dijelovima biljaka. Zbog tog bogatstva u širokom rasponu boja pigmenata, biljni ekstrakti se od davnina koriste u likovnoj umjetnosti, tekstilnoj industriji itd. Bogatstvo i raskoš boja koje nam je omogućio biljni svijet prati čovječanstvo od davnina te time daje vječiti i neugasivi trag u kulturi i umjetnosti. U prezentaciji će biti prikazano na koji način se koriste biljni pigmenti u proizvodnji boja te iz kojih se biljaka danas najčešće koriste ekstrakti za pojedine boje u različitim industrijama.

Biografija:

Nikolina Banović, studentica 2. godine preddidplomskog studija bilinogojstvo, smjer ratarstvo

Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Rođena sam 30.11.1999. godine u Vinkovcima. Završila  sam osnovnu školu Braće Radića u Domaljevcu BiH, a srednju stručnu spremu sam ostvarila u S.Š.C. u Orašju BiH, smjer Ekonomija- financijski tehničar.

Fakultet agrobiotehničkih znanosti sam upisala u prvom upisnom roku 2018. godine.

Trenutno polazim 2. godinu na smjeru Bilinogojstvo, preddiplomski sveučilišni studij sa ciljem upisa diplomskog studija na isto imenom fakultetu FAZOS.

 

Ivan Habus, student 2. godine preddidplomskog studija bilinogojstvo, smjer ratarstvo

Rođen 08.03.2000. godine u Osijeku. Završio sam osnovnu školu Ivana Kukuljevića u Belišću, a srednju stručnu spremu sam ostvario u S.Š. Valpovo, smjer poljoprivredni tehničar – fitofarmaceut. Fakultet agrobiotehničkih znanosti sam upisao u prvom upisnom roku 2018. godine. Trenutno polazim 2. godinu na smjeru Bilinogojstvo, preddiplomski sveučilišni studij sa ciljem upisa diplomskog studija na fakultetu FAZOS.

 

Miroslav Lisjak; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

e-mail: mlisjak@fazos.hr

Miroslav Lisjak, rođen je 24. srpnja 1981. godine u Čakovcu. Nakon završene opće gimnazije u Čakovcu, upisuje Poljoprivredni fakultet u Osijeku, smjer ratarstvo. Tijekom studiranja primio je dvije rektorove nagrade. Diplomirao je 2006. godine. 2007. godine upisao je interdisciplinarni doktorski studij “Molekularne bioznanosti”. Od 1. prosinca 2007. do danas radi na Poljoprivrednom fakultetu, na Katedri za fiziologiju bilja, Zavoda za agroekologiju. U sklopu stipendije zaklade “British Schoolarship Trust”, proveo je dva mjeseca u laboratorijima “University of the West of England”, u Bristolu, Engleska, radeći na istraživanjima uloge i interakcije H2S i NO, u prijenosu staničnog signala. 2010. godine u Engleskoj je pokrenut postupak za dobivanje patenta na rezultate prethodno navedenih istraživanja. Iste godine dobio je stipendiju Hrvatske zaklade za znanost, u sklopu koje je proveo šest mjeseci u laboratorijima „Centre for Research in Biosciences”, prethodno navedene institucije u Engleskoj, nadovezujući se na istraživanja obavljena u 2009. godini. Osnovno područje moga znanstvenog interesa je biljna fiziologija, abiotski stres te stanični signaling. Na temelju ukupne znanstvene i nastavne aktivnosti, 2014. godine dobio je nagradu za najuspješnijeg mladog znanstvenika na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku.