*** Nacrtaj prirodu, znanost i kulturu,
voditeljica: Jelena Kovačević, suradnici: Irella Bogut, Željko Popović i Irena Kišmartin

Datum i vrijeme:
petak 14.5.2021., 10:00 - 11:00

Mjesto održavanja:
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Ulica cara Hadrijana 10d, CAMPUS Osijek

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
osnovna škola, srednja škola, studenti

Lokacija (prostorija):
Nastavna zgrada, I. kat, praktikum iz prirodoslovlja (prostorija 24)

Detalji

Sudionici radionice će se okušati u promatranju prirode kao prirodoslovci/znanstvenici i crtanju prirode kao ilustratori, izgradit će vještinu promatranja i vizualne interpretacije na interaktivan i ugodan način. Crtat će biljke, herbarijske primjerke u crtačkoj tehnici grafitne olovke. Radionica će biti popraćena i izložbenim postavom starih udžbenika iz botanike i atlasa biljaka s bogatim i zanimljivim ilustracijama. Crtanje prema promatranju posebno je blagotvorno za sve uzraste, a pridonosi razvoju percepcije i odgoju pažnje. Ove su kategorije značajno zanemarene u doba digitalne komunikacije, koja zamućuje naša osjetila nerijetko uzrokujući kognitivno preopterećenje. Crtanje prema promatranju izoštrava osjetila i čini nas spremnijima za promatranje likovnih pojava koje nas okružuju, poput djela kulturne baštine ili spontanih tvorevina u prirodi. Primjećivanje likovnosti prvi je korak u osvještavanju vrijednosti kojima smo okruženi i koje su nam predane na brigu.

Biografija:

Doc. art. Jelena Kovačević, Odsjek za umjetnička područja, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti

Jelena Kovačević docentica je na Katedri za likovnu umjetnost. Predaje Likovnu kulturu, Vizualne komunikacije i dizajn, Metodiku likovne kulture 1. i Metodiku likovne kulture 2. Umjetnički je aktivna te je izlagala na trinaest samostalnih i više skupnih izložbi, u Hrvatskoj i inozemstvu. Specijalizant je art terapije na Akademiji za umjetnost i kulturu i Medicinskom fakultetu u Osijeku te u svoj pedagoški i umjetnički rad često uklapa art terapijske aktivnosti.

Prof. dr. sc. Irella Bogut, Odsjek za prirodne znanosti, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti

Irella Bogut redovita je profesorica iz interdisciplinarnog područja znanosti (biologija, pedagogija) i predsjednica Katedre za prirodoslovlje na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti. Predaje prirodoslovnu skupinu predmeta (Prirodoslovlje, Terenska nastava, Ekologija, Ekologija za održivi razvoj, Ekološki odgoj u dječjem vrtiću, Poznavanje biljaka i životinja i dr.), autorica je više od 50 znanstvenih i stručnih radova, brojnih udžbenika, radnih bilježnica i metodičkih priručnika iz biologije. Sudjelovala je na više od 50 domaćih i međunarodnih skupova. Bila je suradnica na desetak međunarodnih i domaćih projekata.

 

Mr. sc. Željko Popović, prof. v. šk. u trajnom zvanju, Odsjek za prirodne znanosti, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti

Željko Popović je profesor visoke škole zaposlen na Katedri za prirodoslovlje Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku na prirodoslovnim predmetima. Biolog je, voli prirodu, sport, fotografiju i rad sa studentima.

 

Irena Kišmartin, univ. spec. techn. aliment, stručna suradnica u znanosti i visokom obrazovanju

Irena Kišmartin profesorica je biologije i kemije, sveučilišna specijalistica sigurnosti i kvalitete hrane (univ. spec. techn. aliment.). Stručna je suradnica u znanosti i visokom obrazovanju na Katedri za prirodoslovlje na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti. Sudjeluje u praktikumskoj i terenskoj nastavi prirodoslovne skupine predmeta.

 

Napomena:

Najviše 25 sudionika u radionici ***