Pigmenti i njihova primjena kroz povijest,
predavači: Marija Jozanović, Marija Jakić i Valentina Novački

Datum i vrijeme:
srijeda 12.5.2021., 11:00 - 11:45

Organizacija:
Odjel za kemiju, Ul. cara Hadrijana 8a, 31000 Osijek

Vrsta događanja:
ONLINE PREDAVANJE

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, srednja škola, studenti i građanstvo

Lokacija (prostorija):
OKEM - ONLINE

Detalji:

 

 

Obojeni spojevi nalaze široki spektar primjena u mnogim poljima ljudskog života od davnina pa sve do danas. Kemičari često istražuju uzroke obojenja različitih spojeva pa je tako paralelno s razvojem znanosti tekao i razvoj pigmenata. Pigmenti su vrlo sitne čestice koje se upotrebljavaju u optičke, zaštitne ili dekorativne svrhe. Najstariji pigmenti upotrebljavali su se u obliku u kojem su pronađeni u zemlji (kreda, zelena zemlja, okeri). Ljudi kamenog doba oslikavali su pećine zemljanim bojama, ali otkrićem metalnih ruda dolazi do razvoja pigmenata i širenja njihove upotrebe. Egipćani i Rimljani proširili su paletu poznatih pigmenata. Daljnjim istraživanjima diljem svijeta dolazi do primjene pigmenata u kozmetici, oslikavanju tijela i keramike, oslikavanju raznih vrsta tkanina i zidova te u izradi mnogih kulturno-umjetničkih djela. Od tada pa do danas slikarstvo prednjači u upotrebi mnoštva pigmenata. Poznavanjem sastava i svojstava pigmenata prepoznajemo povijesnu, kulturnu i društvenu pripadnost određenih predmeta, umjetnina i povijesnih nalaza.

http://www.kemija.unios.hr/18-festival-znanosti-10-15-svibnja-2021/

 

Biografija:

Predavači:

Doc. dr. sc., Marija Jozanović, Odjel za kemiju

Studirala sam na Odjelu za biologiju i Odjelu za kemiju, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, gdje sam diplomirala 2009. godine. Od lipnja 2011. radim na Odjelu za kemiju u Osijeku na mjestu znanstvenog novaka. Doktorirala sam 2015. godine na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, smjer inženjerska kemija. Sudjelujem u organizaciji i realizaciji nastave nekoliko predmeta na preddiplomskom i diplomskom studiju. Područja rada su mikročip elektroforeza, spektrometrija, potenciometrija, te sinteza novih kvaternih amonijevih soli. Sudjelovala sam na nekoliko međunarodnih i domaćih skupova. Član sam Hrvatskog kemijskog društva.

 

Marija Jakić, studentica, Odjel za kemiju

Marija Jakić rođena je 3. veljače 1998. godine. Nakon završene prirodoslovne gimnazije u Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji u Osijeku, upisuje preddiplomski studij kemije na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Sada je studentica 1. godine diplomskog studija na Odjelu za kemiju, nastavnički smjer. Do sada je sudjelovala na Danima otvorenih vrata na odjelu za kemiju (2017.), Studentskom kongresu zaštite zdravlja – Sanitas (2020.), gdje je osvojila prvu nagradu u poster sekciji pod vodstvom mentorice M. Jozanović, te na međunarodnom znanstveno - stručnom skupu - Ružičkini dani (2020.).

 

Valentina Novački, studentica, Odjel za kemiju

Rođena 3. ožujka 1998. u Osijeku. Nakon završene Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku, 2016. godine upisuje prvu godinu preddiplomskog studija kemije na Odjelu za kemiju Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku. Nakon završenog preddiplomskog studija kemije, 2019. godine upisuje diplomski studije kemije- istraživački smjer na Odjelu za kemiju Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku. Član Studenskog zbora Odjela za kemiju od 2019. godine, od 2020. godine predsjednica Studenskog zbora Odjela za kemiju. Sudjelovala u organizaciji i pisanju projekata „MasKEMbal“ održanog 2020. godine na Odjelu za kemiju, namijenjenog  popularizaciji kemije. Sudjelovala u mnogim drugim aktivnostima popularizacije kemije (Smotra Sveučilišta u Osijeku 2019. i 2020. godine, Advent kreativnosti 2019.) Trenutno sudjeluje u realizaciji studentskog projekta „Kemijski bal pod maskama“.