Kemija kroz pokuse 1,
voditelji: Ana Amić, suradnici: Petra Poredski, Klaudija Janić, Robert Petrić, Katarina Lubina, Darija Glavašević Arbutina, Antonia Vicić, Morena Mikulec i Dora Antolović

Datum i vrijeme:
utorak 11.5.2021., 16:00 - 16:45

Organizacija:
Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje, Ružina 32, 31000 Osijek

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
niži razredi osnovne škole

Lokacija (prostorija):
Klasje

Detalji:

Cilj radionice je zanimljivim pokusima pojednostavniti opće kemijske pojmove i približiti ih učenicima nižih razreda osnovne škole. Neki od pokusa su Šarena epruveta, Munje u epruveti, Natrij koji pleše, Zima u čaši, Plava boca i drugi.

Biografija:

Voditeljica:

Doc. dr. sc. Ana Amić, Odjel za kemiju

Studirala sam na Odjelu za kemiju i Odjelu za biologiju, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Tijekom studija primila sam Rektorovu nagradu i nagradu Lions kluba Osijek. Doktorirala sam u svibnju 2017. godine. Sudjelujem u organizaciji i realizaciji nastave nekoliko predmeta na preddiplomskom studiju kemije. Područja rada su računalno istraživanje antioksidacijskih mehanizama polifenolnih spojeva, kemizam okoliša te organske sinteze. Sudjelovala sam na nekoliko međunarodnih i domaćih skupova. Član sam Hrvatskog kemijskog društva.

Suradnici:

Petra Poredski, studentica, Odjel za kemiju

Petra Poredski rođena je 18. lipnja 1997. godine u Bjelovaru. Nakon završene Medicinske škole u Osijeku, upisuje preddiplomski studij kemije na Odjelu za kemiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Od 2019. godine studentica je I. godine istraživačkog studija kemije Odjela za kemiju. U slobodno vrijeme bavi se popularizacijom znanosti, te je sudjelovao u brojnim aktivnostima (Smotra sveučilišta, Advent kreativnosti i dr.).    

 

Klaudija Janić, studentica, Odjel za kemiju

Klaudija Janić rođena je 1. Srpnja 1996. godine. Nakon završene Isusovačke klasične gimnazije, s pravom javnosti u Osijeku, upisala je preddiplomski studij kemije na Odjelu za kemiju Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku. Od 2019. godine studentica je diplomskog studija kemije, istraživački smjer. Do sada je sudjelovala u radionicama na Smotri Sveučilišta J. J. Strossmayera (2019.) i Adventu kreativnosti, (2019.) čija je svrha bila promicanje i popularizacija kemije.

 

Robert Petrić, student, Odjel za kemiju

Robert Petrić nakon završene Tehičke škole i prirodoslovne gimnazije u Osijeku, 2015. godine upisuje preddiplomski studij kemije na Odjelu za kemiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Od 2019. godine student je I. godine istraživačkog studija kemije Odjela za kemiju. U slobodno vrijeme bavi se popularizacijom znanosti, te je sudjelovao u brojnim aktivnostima (Smotra sveučilišta, Advent kreativnosti i dr.). Jedno od područja intetesa su borilačke vještine, kojima se bavi od 2011. godine.

 

Katarina Lubina, studentica, Odjel za kemiju

Katarina Lubina rođena je 27.08.1998. godine u Slavonskom Brodu. Nakon završene Klasične gimnazije upisuje preddiplomski studij kemije na Odjelu za kemiju sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera. Od 2020. godine studentica je diplomskog studija kemije-istraživački smjer. Sudjelovala je u raznim aktivnostima-Smotra sveučilišta (2018. i 2019. godina) ta na adventu kreativnosti.

 

Darija Glavašević Arbutina, studentica, Odjel za kemiju

Darija Glavašević Arbutina rođena je 6. srpnja 1994. godine u Slavonskom Brodu. Nakon završene Opće gimnazije Matija Mesić u Slavonskom Brodu, upisuje preddiplomski studij kemije na Odjelu za kemiju Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku. Od 2020. godine studentica je diplomskog studija kemije, istraživački smjer. Do sada je sudjelovala na Festivalu znanosti 2016. godine.

 

Antonia Vicić, studentica, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Odjel za kemiju, nastavnički smjer

Rođena u Osijeku 21.8.1996. Završava Opću gimanziju u Valpovu 2015. godine te 2016. godine upisuje preddiplomski studij na Odjelu za kemiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Završetkom preddiplomskog studija, 2020. godine, upisuje diplomski studij kemije – nastavnički smjer na Odjelu za kemiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Sudjelovala na seminaru „Primjena rekombinantne DNA tehnologije u biotehnologiji“ na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku 2020. godine. Koautorica rada „Advantage of solution methods towards synthesis of Sr3Fe2WO9“ koji je predstavljen na Ružičkinim danima 2020. godine.

 

Morena Mikulec, studentica, Odjel za kemiju

Rođena sam 17. svibnja 1999. godine u Koprivnici. Nakon završene prirodoslovno-matematičke gimnazije upisala sam studij kemije na Odjelu za kemiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. 

 

Dora Antolović, studentica, Odjel za kemiju