Zlatno doba mikrobiologije,
autorice: Sanja Mužik, Ramona Sekulić, Martina Božičević i Elena Perić

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 10.5.2021., 10:00 - 18:00
utorak 11.5.2021., 10:00 - 18:00
srijeda 12.5.2021., 10:00 - 18:00
četvrtak 13.5.2021., 10:00 - 18:00
petak 14.5.2021., 10:00 - 18:00
subota 15.5.2021., 10:00 - 18:00

Mjesto održavanja:
Odjel za biologiju, Ulica cara Hadrijana 8A, Osijek

Vrsta događanja:
poster

Publika:
predškolski uzrast, osnovna škola, srednja škola, studenti

Lokacija (prostorija):
OBIO

Detalji

Na poster pod naslovom „Zlatno doba mikrobiologije“ odlučile smo uvrstiti dva najpoznatija i najčešće spomenuta čovjeka kada se radi o postignućima na području mikrobiologije. Robert Koch, njemački bateriolog, bavio se proučavanjem antraksa, zarazne bolesti koja se pojavljuje najčešće kod životinja. Uzročnik ove bolesti je bakterija Bacillus anthracis koja može preživjeti u obliku spora, otpornih struktura koje se pojavljuju u ekstremnim uvjetima i o tome je napisao rad koji je objavljen 1876. godine. Tada počinje zlatno doba bakteriologije i njegov utjecaj na medicinu dobiva na značaju. Osim što je otkrio uzročnike antraksa, otkrio je i proučavao uzročnike kolere i malarije. Kao prvi liječnik koji je koristio uljne leće i kondenzator u mikroskopiranju, otkrio je uzročnike tuberkuloze štapićastog oblika, Kochove bacile. Također je uveo i postupke bojanja bakterijskih stanica.

Cilj Roberta Kocha bila je zaštitita zajednice boljom higijenom i javnim zdravljem, s čime se nije slagao njegov suparnik, Louis Pasteur, koji je radio na zaštiti pojedinaca imunizacijom. Koch je kritizirao Pasteurov rad, pri čemu ga je optuživao da koristi nečiste kulture i provodi netočna istraživanja o cijepljenju protiv antraksa.

Kao francuski kemičar i biolog, Louis Pasteur jedan je od najpoznatijih svjetskih znanstvenika koji je priznat kao dobročinitelj čovječanstva. Njegov rad doveo je do novog doba u područjima medicine i biologije, te spasio bezbroj života. Svojim prvim eksperimentima uspio je otkriti i definirati razliku između kemije mrtve i žive materije. Proučavao je različite oblike fermentacije; fermentacija vina, piva, mlijeka. Uveo je znanost u pivarstvo i vinarstvo. Svojim eksperimentima označio je kraj teorije spontane generacije. Godine 1853. otkrio je vezu između bakterija i bolesti koju nitko ranije nije razumio u potpunosti, te je iznio teoriju klica što je doprinijelo otkrivanju velikog broja bolesti u sljedećih nekoliko godina. Izumio je cjepivo protiv kolere, antraksa i bjesnoće, a 1885. godine testirao je cjepivo protiv bjesnoće na čovjeku.

Suparništvo Koch-Pasteur odgodilo je prihvaćanje Kochovih zaključaka u Francuskoj i Pasteurovo cjepivo protiv bjesnoće u Njemačkoj. Sukob potaknut željom da prikupe najveća priznanja na području znanosti zapravo su dovela do neospornih dostignuća koja se od velikog značenja čitavom čovječanstvu.

Biografija:

Ime mi je Sanja Mužik, a rođena sam 1.12.1997. godine. Osnovnu školu Ivana Kozarca u Nijemcima pohađala sam od 2004. do 2012. godine. Gimnaziju Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima sam pohađala od 2012. do 2016. godine, a upisala sam opći smjer gimnazije. Godine 2016. upisala sam preddiplomski studij Biologija na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera, a završila sam 2019. godine. Iste sam godine upisala diplomski sveučilišni studij na Odjelu za Biologiju, Biologija i kemija smjer nastavnički. Tijekom studiranja sudjelovala sam na radionicama u sklopu projekta „Biolog-i-ja“ koji je projekt popularizacije znanosti na Odjelu za biologiju.

 

Ime mi je Ramona Sekulić, rođena sam 8. veljače 1998. godine u Osijeku. Od 2004. do 2012. godine pohađala sam Osnovnu školu Kneževi Vinogradi u Kneževim Vinogradima. 2012. godine upisala sam srednju Medicinsku školu u Osijeku, smjer farmaceutski tehničar. Na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera na Odjelu za biologiju 2016. godine upisala sam Preddiplomski sveučilišni studij Biologija, a isti sam završila 2019. godine pri čemu sam stekla zvanje univ.bacc.biol. Studij sam nastavila na Odjelu za biologiju, gdje sam upisala Diplomski sveučilišni studij Biologija i kemija, smjer nastavnički koji trenutno pohađam. Što se tiče radnog iskustva, mogu istaknuti rad u ugostiteljstvu kao konobar i ispomoć u kuhinji (4 mjeseca, 2019. godina) i rad u Sportsko-rekreacijskom centru Kneževi Vinogradi kao prodavač sladoleda (2 mjeseca, 2016. godina). Također, sudjelovala sam na radionicama u sklopu projekta popularizacije znanosti Odjela za biologiju „Biolog-i-Ja“, a na preddiplomskom studiju i kao demonstrator u nastavi kolegija Biokemija 1.

 

Ime mi je Martina Božičević, rođena sam 19.3.1998. godine. Osnovnu školu Ivane Brlić Mažuranić u Orahovici pohađala sam od 2004. do 2012. godine.  Od 2012. do 2016. godine pohađala sam Srednju školu Stjepan Ivšić u Orahovici, smjer opća gimnazija. Godine 2016. Na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera upisala sam preddiplomski sveučilišni studij Biologija koji sam završila 2019. godine, te stekla zvanje univ.bacc.biol. Iste godine upisala sam diplomski sveučilišni studij na Odjelu za biologiju, Biologija i kemija smjer nastavnički, te ga trenutno pohađam. Prvo radno iskustvo stekla sam nakon završetka srednje škole sezonskim radom u tvrtki Marinada d.o.o. u Slatini, a tijekom studija radila sam kao prodavačica u maloprodajnom trgovačkom lancu Konzum+. Tijekom studiranja na preddiplomskom studiju sudjelovala sam na radionicama u sklopu projekta „Biolog-i-Ja“ koji je projekt popularizacije znanosti na Odjelu za biologiju.

 

Ime mi je Elena Perić, rođena sam 17.6.1997. godine u Vukovaru. U periodu od 2004. do 2012. godine pohađala sam Osnovnu školu Borovo u Borovu. Od 2012. do 2016. pohađala sam srednju školu Gimnazija Vukovar u Vukovaru, smjer: jezični. Na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku upisala sam Preddiplomski sveučilišni studij Biologija (Odjel za biologiju) u periodu od 2016. do 2019. godine, te stekla zvanje univ.bacc.biol. Iste godine (2019) upisala sam Diplomski sveučilišni studij Biologija i kemija, smjer: nastavnički, na Odjelu za biologiju, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Tijekom pohađanja Preddiplomskog sveučilišnog studija Biologija na Odjelu za biologiju aktivno sam sudjelovala u projektu „Biolog i ja“, kao i u nastavi kolegija Biokemija 1 kao demonstrator.