Vodi li Industrija 4.0 prema Kulturi 4.0?,
predavač: Vjekoslav Galzina, Damir Tomić

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 10.5.2021., 9:00 - 9:45

Mjesto održavanja:
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Ulica cara Hadrijana 10d, CAMPUS Osijek

Vrsta događanja:
ONLINE PREDAVANJE

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, srednja škola, studenti i građanstvo

Lokacija (prostorija):
ONLINE

Detalji

Online – poveznica:
https://zoom.us/j/98039941539?pwd=ZHJDN3ZrRll2WXJCTTRCWXIvbU02UT09

Četvrta industrijska revolucija kao nasljednica predhodnih triju: prve koja nam je donijela raširenu primjenu mehanizacije, korištenje snage vode i pare, druge koja je uvela masovnu proizvodnju, proizvodne linije i masovnu primjenu električne energije, te treće koja donosi informatizaciju i primjenu računala donosi slijedeći iskorak u sveprisutnoj digitalizaciji svakoga i svega u svijetu u kojem živimo. Industrija 4.0 donosi sveprisutnu digitalizaciju i primjeni kibernetičko-fizikalnih sustava te kajzenizaciju kao maksimu. Svi smo mi dionici ovih događanja, kao subjekti ali češće kao objekti, htjeli to ili ne. Promjene u tehnološkom razvoju se reflektiraju i na naš svakodnevni život htjeli mi to ili ne. Postupnim, ali neminovnim, integriranjem podataka i informacija koje su donedavno bile nedostupne ili dostupne uz vrlo visoku cijenu, postaje li naše globalno društvo drugačije? Vodi li Industrija 4.0 prema Kulturi 4.0 odnosno Društvu 4.0?

 

Biografija:

dr.sc. Vjekoslav Galzina

docent

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilište u Osijeku, Cara Hadrijana 10, HR-31000 Osijek, Hrvatska

Životopis  predavača:

Dr.sc. Vjekoslav Galzina je docent na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Doktorat iz područja tehničkih znanosti. Interdisciplinarnog znanstvenog i stručnog interesi od područja automatizacije, vizualizacije i vođenja procesa, primijenjene umjetne inteligencije do očuvanja baštine. Predavač na informatičkim predmetima na matičnoj ustanovi te izvanjski suradnik Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu. Kao tehnički ekspert sudjelovao u provedbi EU projekta, CEEPUS koordinator mreže Educational Systems in Central Europe. Kao autor i suautor objavio više znanstvenih i stručnih radova u časopisima te izlagao na znanstvenim i stručnim konferencijama.

Osobna web stranica:

http://www.foozos.hr/odsjek-za-prirodne-znanosti/vjekoslav-galzina

 

dr. sc. Damir Tomić

Viši asistent

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilište u Osijeku, Cara Hadrijana 10, HR-31000 Osijek, Hrvatska

Životopis  predavača:

Rođen 22. ožujka 1970. u Berlinu. Diplomirao na Pedagoškom fakultetu u Osijeku 1996. godine, a doktorirao na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu 2011 s temom “Učinci primjene edukativnih računalnih igara u nastavi matematike”. Od 1994. do 2006. radi u I. Gimnaziji u Osijeku kao profesor Informatike. Nakon toga radi kao asistent na Učiteljskom fakultetu. Od 2011. do 2020. je zastupnik u Hrvatskom saboru, a od 2020. Viši asistent na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti.