Latinski - „živi“ jezik medicinske terminologije,
autori: Ivana Ilić, Robert Mujkić, Davor Lešić i Svjetlana Marić

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 10.5.2021., 8:00 - 15:00
utorak 11.5.2021., 8:00 - 15:00
srijeda 12.5.2021., 8:00 - 15:00
četvrtak 13.5.2021., 8:00 - 15:00
petak 14.5.2021., 8:00 - 15:00
subota 15.5.2021., 8:00 - 15:00

Mjesto održavanja:
Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Crkvena 21, 31000 Osijek

Vrsta događanja:
poster

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, srednja škola, studenti i građanstvo

Lokacija (prostorija):
FDMZ, Crkvena 21, Osijek - dvorište

Detalji

Ponavljanje je majka učenja (lat. Repetitio est mater studiorum), govorili su nam naši profesori latinskog. I nebrojeno puta ponavljali… I., II., III.  deklinacija, konjugacije svih vremena koje profesoru padnu na pamet... actor, -oris, m.; excitum, -ii, n.; molestia, -ae, f. ... A onda još one izreke... svima nam je, barem jednom u životu uzrok glavobolje bio upravo taj latinski jezik. Govorili su nam da ga treba učiti radi opće kulture, a onda, kada smo upisali studij medicine, stomatologije, biologije, fizioterapije… shvatili smo da nije samo to razlog... Već na prvim satima anatomije čuju se izrazi biceps brachii, triceps brachii, vastus medialis/lateralis..., a  kasnije kroz druge medicinske i prirodoslovne kolegije se taj obim riječi samo povećava i postaje sve kompleksniji. Latinski je bio jezik starih Rimljana i učili su nas da je to mrtvi jezik, ali zapravo istina je da se ne koristi u svakodnevnoj komunikaciji,  ali je i dalje živi, što se potvrđuje pri svakom čitanju znanstvene literature, iz bilo kojeg područja znanosti.  

Mali doprinos da se upozna i ova kulturna, sofisticirana i istančana strana medicine i prirodnih znanosti, je i ovaj poster, nadajući se da će vam pomoći da se uvjerite zašto ipak ima smisla do kasno u noć učiti značenja latinskih riječi i po milijunti put ponoviti III. deklinaciju.

 

Biografija:

Autori:

Ivana Ilić dr.med. – asistent, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Katedra za anatomiju, histologiju, embriologiju, patološku anatomiju i patološku histologiju

Ivana Ilić, rođena u Osijeku 1989. godine. Diplomirala na Medicinskom fakultetu u Osijeku 2014. godine, od 2015. zaposlena kao asistent u Katedri za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Osijeku, a od 2017. i u Katedri za anatomiju, histologiju, embriologiju, patološku anatomiju i patološku histologiju. Studentica Poslijediplomskog doktorskog studija Biomedicina i zdravstvo. Uže područje interesa su metaboličke i morfološke promjene koje nastaju kao posljedica pretilosti. Aktualno specijalizira dermatologiju i venerologiju u KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu. Rekreativno se bavi trčanjem i voli čitati knjige.

 

Robert Mujkić, mag.educ.biol. et chem. – asistent, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo,  Katedra za anatomiju, histologiju, embriologiju, patološku anatomiju i patološku histologiju

Rođen u Osijeku 18.06.1985. Diplomirao na studiju biologije i kemije na Odjelu za biologiju, Sveučilište J.J.Strossmayer u Osijeku 2010. godine. Nakon stručnog osposobljavanja zapošljava se u Osnovnoj školi Jagode Truhelke u Osijeku kao nastavnik biologije. U Osijeku 2015. godine polaže državni stručni ispit iz kemije. 2016. godine zapošljava se na mjesto asistenta pri Katedri za anatomiju i neuroznanost Medicinskog fakulteta Osijek. 2017. godine upisuje Poslijediplomski doktorski studij Biomedicina i zdravstvo te iste godine prelazi na novoosnovani Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo na Katedru za anatomiju, histologiju, embriologiju, patološku anatomiju i patološku histologiju.

 

Davor Lešić, mag.physioth. – naslovni  asistent, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Katedra za kliničku medicinu

Davor Lešić, rođen u Vinkovcima 1982.g. Pohađao gimnaziju u Županji. Poslije završenog sturčnog studija Zdravstcva, Sveučilišta u Splitu, smjer Fizikalna terapija, od 2006.g. radio 12 godina u struci, a potom 2019.g. magistrirao na FDMZ smjer Fizioterapija. Od 2019.g. radi na FDMZ Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku. Pet godina radio u seniorskom i kadetskom rukometu. Dodatno se educirao: 2009 KT1 - KT2 Kinesio Taping Association International, Zagreb (Hrvatska);  2009 Yumeiho Yumeiho, Osijek (Hrvatska); 2009 Kinesio Taping Clinical Reasoning KT3 Kinesio Taping Association International, Zagreb (Hrvatska); 2010 The Noam Tyroler School of Thai Acupressure and Thai Massage Thai Healing Alliance International, Zagreb (Hrvatska); 2014 Atlas Specialist Atlas Profilax, Osijek (Hrvatska),  2014 Yumeiho Therapy Grade 2 Yumeiho, Osijek (Hrvatska); 2017 Akupunktura - osnovni nivo,  2017 Akupunktura II- praktična primena, 2018  Kvantna medicina - osnovni nivo, 2019 Homeopatija - osnovni nivo Međunarodno udruženje za promociju i razvoj kvantne medicine,  Beograd (Srbija). Rekreativno se bavim ribolovom, vožnjom bicikla, sviranjem, fitnesom, a aktivno s dvije tatine princeze.

 

Prof.dr.sc. Svjetlana Marić, mr.sc., prof.biol.-kem. – redoviti profesor, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Katedra za biologiju i kemiju

Svjetlana Marić je rođena 1965. godine u Osijeku. Nakon završene gimnazije, upisuje Studij biologije-kemije na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. Magistrirala je, a zatim i doktorirala na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zaposlila se 1994. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. Godine 2017., prelazi na Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, gdje je predsjednica Katedre za biologiju i kemiju.