Utjecaj tehnologije na sport i kulturu,
autori: Vjekoslav Galzina, Ivana Klaričić

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 10.5.2021., 10:00 - 11:00

Organizacija:
Kineziološki fakultet Osijek, Drinska ul. 16A, 31000, Osijek

Vrsta događanja:
ONLINE PREDAVANJE

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, srednja škola, studenti i građanstvo

Lokacija (prostorija):
ONLINE

Detalji:

Online poveznica:
https://zoom.us/j/98039941539?pwd=ZHJDN3ZrRll2WXJCTTRCWXIvbU02UT09

Tehnologija je pratiteljica razvoja ljudske vrste. Novi materijali i nove tehnologije i tehnike su pratile čovjeka od skupljačko-lovačkih korijena do danas i biti će u buduće. Noviteti kao što su vjerno bilježenje slike i video su donijeli objektivniji pogled na svijet što se očitovalo i u promatranju i vrednovanju sporta. Od miljokaza kao što su Olimpijske igre 1912. godine u Švedskoj i uvođenje elektroničkog praćenja vremena prolaska do recentnijeg uvođenja video potpomognutog suđenja 2018. godine u nogometnu svakodnevicu tehnologija više ili manje uspješno rješava određene nedoumice u sportu. Suvremeni trening i pre i post analiza te sve moguće pomoći od nutricionističke do medicinske i rehabilitacijske ne bi bile moguće bez razvoja tehnologije. Planiranje i programiranje treninga od amaterskog i rekreacijskog do nivoa vrhunskog sporta je potpomognuto modernim tehnologijama. Ubrzano povećanje dostupnosti svih ovih tehnologija mijena sport i kulturu općenito a otvoreniji pristup svim tehnologijama svima otvara i nove prilike za napredak. 

 

Biografija:

izv. prof. dr. sc. Vjekoslav Galzina

izvanredni profesor

Kineziološki fakultet Osijek, Sveučilište u Osijeku, Drinska 16A, HR-31000 Osijek, Hrvatska

Životopis  predavača:

Dr.sc. Vjekoslav Galzina je izvanredni profesor na Kineziološkom fakultetu Osijek  Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Doktorat iz područja tehničkih znanosti. Interdisciplinarnog znanstvenog i stručnog interesi od područja automatizacije, vizualizacije i vođenja procesa, primijenjene umjetne inteligencije, biomehanike do očuvanja baštine. Predavač na informatičkim i tehničkim predmetima na Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti i Kineziološkom fakultetu Osijek. Sudjelovao u provedbi domaćih, bilateralnih i EU projekta, CEEPUS koordinator mreže Educational Systems in Central Europe. Kao autor i suautor objavio više znanstvenih i stručnih radova u časopisima te izlagao na znanstvenim i stručnim konferencijama.

dr. sc. Ivana Klarićić

Poslijedoktorandica

Kineziološki fakultet Osijek, Sveučilište u Osijeku, Drinska 16A, HR-31000 Osijek, Hrvatska

Životopis  predavačice:

Dr. sc. Ivana Klaričić je poslijedoktorandica na Kineziološkom fakultetu Osijek  Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.  Diplomirala te zatim doktorirala na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu sa temom „Povezanost pokazatelja situacijske uspješnosti s rezultatom u setovima odigranim prema službenim i eksperimentalnim odbojkaškim pravilima“ 2019. godine. Radno iskustvo stjecala u osnovnim i srednjim školama te kao licencirana trenerica. Objavila više stručnih i znanstvenih radova te izlagala na međunarodnim i domaćim znanstvenim konferencijama. Aktivno sudjelovala u aktivnostima promocije znanosti i sporta.