Bajkovito zvjezdano nebo - Dvorište Frankopanskog Kaštela,
DND Ogulin, Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Datum i vrijeme:
petak 14.5.2021., 20:00 - 22:00

Organizacija:
Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke, Trg hrvatskih rodoljuba 2, Ogulin

Vrsta događanja:
Promatranje noćnog neba / Pripovjedanje

Publika:
predškolski uzrast, niži i viši razredi osnovne škole, srednja škola, opća populacija

Detalji:

Aktivnost Bajkovito zvjezdano nebo ostvarila bi kroz suradnju Ivanine kuće bajke i DND-a Ogulin. Program bi se provodio u večernjim satima, a obuhvaćao bi pravi spoj znanosti i kulture: naizmjence bi se provodile aktivnosti promatranja noćnog neba i neformalnog predavanja iz područja astronomije i aktivnosti čitanja/pripovijedanja bajki.

Aktivnu ulogu imali bi Mali astronomi DND-a Ogulin i njihovi stručni suradnici i voditelji koji bi osigurali opremu za promatranje te prigodno predavanje/edukaciju za okupljene posjetitelje. Uz promatranje zvijezda i drugih nebeskih tijela, posjetitelji će moći uživati u pripovijedanjima i/ili čitanjima bajki u kojima glavnu ulogu imaju upravo zvijezde, a koje će provoditi djelatnici Ivanine kuće bajke i njihovi vanjski suradnici.

Aktivnost bi se provodila na otvorenom, na lokaciji pogodnoj za promatranje noćnog neba, a u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta za promatranje cijela bi se aktivnost preselila u Kreativnu sobu Ivanine kuće bajke. U tom bi se slučaju također izmjenjivala čitanja/pripovijedanja bajki o zvijezdama i prigodne prezentacije/predavanja iz područja astronomije.

Biografija:

Društvo „Naša djeca” Ogulin osnovano je 1986. godine i dragovoljna je, nevladina, humanitarna i edukativna udruga roditelji i prijatelja djece. Cjelokupna programska aktivnost DND-a zasniva se na odredbama Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, te na željama, interesima i potrebama djece i roditelja. U sklopu Društva „Naša djeca” Ogulin djeluje mnoštvo različitih radionica u kojima sudjeluje mnoštvo djece našega grada. Među njima su i Mali astronomi koji su svoj prvi sastanak održali 9. listopada 1996. godine. Kroz tih gotovo dvanaest godina aktivnostima se priključilo mnogo malih astronoma koji su tako razvili ljubav prema prirodi i svemirskom beskraju koji nas okružuje. Cilj Malih astronoma, ali i cjelokupnog DND-a Ogulin jest, između ostalog, poticati djecu na druženje, igru i razvijanje stvaralačkih aktivnosti u slobodnom vremenu,   provedba širih društvenih akcija, priprema i izvedba priredbi, izložbi, susreta i savjetovanja i druge akcije i aktivnosti za dobrobit djece.

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke jedinstven je u svijetu multimedijalni i interaktivni centar za posjetitelje koji slavi bajke i svekoliko bajkovito stvaralaštvo. Djelujući na principima znanja, kreativnosti i upotrebi novih tehnologija, predstavlja bajke najznačajnije hrvatske spisateljice bajki, Ivane Brlić-Mažuranić, rođene u Ogulinu 1874. godine, kao i bajke brojnih drugih hrvatskih i svjetskih bajkopisaca. Naše poslanje je slaviti djelo Ivane Brlić-Mažuranić, inspirirati bajkom i pobuditi ljubav za čitanjem, znanjem i stvaranjem. Širenjem znanja o bajci, široko rasprostranjenoj književnoj vrsti, potičemo interkulturnu razmjenu i osnažujemo kulturni i turistički prosperitet Ogulina, služeći aktivno razvoju svoga grada i doprinoseći kvaliteti života svih svojih građana.