“MikroSvijet na tanjuru”
Voditelji događanja i izvođači:
Bojan Matijević, Vedrana Pleš
Datum i vrijeme:
petak 9.5.2025., 10:00 - 12:30
Mjesto održavanja:
VELEUČILIŠTE U KARLOVCU, Trg J. J. Strossmayera 9, 47 000 Karlovac
Vrsta događanja:
radionica
Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole; 2., 3. i 4. razred srednje škole
Lokacija (prostorija):
Laboratorij za mikrobiologiju
Detalji
Mikroorganizme ne vidimo golim okom, ali ih koristimo u proizvodnji mnogih prehrambenih proizvoda poput
jogurta, sira, piva, vina i sl. Korisne bakterije, kvasci i plijesni poboljšavaju senzorska i nutritivna svojstva i
produžuju trajnost hrane. Radionica će predstaviti mikroorganizme koji se koriste u proizvodnji hrane, kao i
prehrambene proizvode za čiju su proizvodnju oni odgovorni. Na radionici moći će se vidjeti izgled kolonija
mikroorganizama na petrijevim zdjelicama, te njihovi izgled pod mikroskopskim povećanjem. Sudionici
radionice imat će jedinstvenu priliku sudjelovati u praktičnom laboratorijskom radu uz pomoć studenata, gdje
će njihov zadatak biti bojanje mikroorganizama.
Biografije voditelja:
ŽIVOTOPISI SUDIONIKA KOJI ĆE BITI OBJAVLJENI NA WEB STRANICI:
Dr.sc. Bojan Matijević rođen je u Karlovcu, Republika Hrvatska. Završio je Prehrambeno-biotehnološki fakultetu
Sveučilišta u Zagrebu. Disertaciju „Utjecaj različitih čimbenika na rast i preživljavanje probiotičkih bakterija u
rekonstituiranoj slatkoj sirutki“ obranio je 2004. god. Na Veleučilištu u Karlovcu trajno se zapošljava 2005. god.,
a 2018. god. izabran je u nastavno zvanje profesor stručnog studija u trajnom izboru. Bojan Matijević
znanstveno se bavi mikrobiologijom hrane, tehnologijom mlijeka i mliječnih proizvoda, funkcionalnom hranom,
a zanima ga i prehrana sportaša i rekreativaca. Objavio je 50 radova te je sudjelovao na brojnim znanstvenim i
stručnim kongresima. U koautorstvu je izdao 1 priručnik na hrvatskom i slovenskom jeziku. Član je uređivačkog
odbora časopisa Mljekarstvo i Food Sience and Technology, te organizacijskog odbora hrvatskog simpozija
mljekarskih stručnjaka. Vodio je 1 projekt, a kao suradnik sudjelovao je na 3 projekta.
Vedrana Pleš, univ. mag. ing. techn. aliment. rođena je 26. rujna 1999. u Ogulinu, Republika Hrvatska. 30. rujna
2024. završila je Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu obranivši svoj diplomski rad na
temu 'Nutritivna, senzorska i fizikalna svojstva bezglutenskog tankog kruha s dodatkom rogačevog i prosenog
brašna.' Na Veleučilištu u Karlovcu se zapošljava 03. veljače 2025 kao asistent na projektu 'Regionalna
platforma za industrijsku tranziciju u području funkcionalne i zdrave hrane temeljene na ekstraktu zelene ljuske
oraha – JUGLANS REGIA.' Vedranino područje interesa je upravo razvoj novih, funkcionalnih proizvoda.
GUK – Gradski muzej Karlovac,
Strossmayerov trg 7, 47000 Karlovac,
www.gmk.hr i FB profil Gradski muzej Karlovac