Nutraceutici i funkcionalna hrana: održavanje mozga zdravim, voditelj: Bojan Matijević
Datum i vrijeme:
utorak 25.4.2023., 12:30 - 13:00
Mjesto održavanja:
VELEUČILIŠTE U KARLOVCU, Trg J. J. Strossmayera 9, 47 000 Karlovac
Vrsta događanja:
predavanje
Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole, opća populacija
Lokacija (prostorija):
Atrij znanja
Detalji
Često puta pravilnu prehranu vezujemo uz fizičko zdravlje, a zaboravljamo da ona ima značajn utjecaj i na naše mentalno zdravlje. Mozak je organ koji troši najviše energije i za normalno funkcioniranje treba oko 25% ukupnog energetskog unosa, ali treba i određene mikronutrijente. Pravilna prehrana, koja se temelji na raznolikosti, uravnoteženosti i umjerenosti, osigurava bolje raspoloženje i vitalnost, reakcije na stres, kratkoroćno pamćenje, povećava moć koncentracije i djeluje na brojne druge mentalne procese.
Biografija:
dr.sc.Bojan Matijević rođen je u Karlovcu, Republika Hrvatska. Završio je Prehrambeno-biotehnološki fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Disertaciju „Utjecaj različitih čimbenika na rast i preživljavanje probiotičkih bakterija u rekonstituiranoj slatkoj sirutki“ obranio je 2004. god. Na Veleučilištu u Karlovcu trajno se zapošljava 2005. god., a 2018. god. izabran je u nastavno zvanje profesor visoke škole u trajnom zvanju. Bojan Matijević znanstveno se bavi mikrobiologijom hrane, tehnologijom mlijeka i mliječnih proizvoda, funkcionalnom hranom, a zanima ga i prehrana sportaša i rekreativaca. Objavio je 39 radova te je sudjelovao na brojnim znanstvenim i stručnim kongresima. U koautorstvu je izdao 1 priručnik na hrvatskom i slovenskom jeziku. Član je uređivačkog odbora časopisa Mljekarstvo i Food Sience and Technology, te organizacijskog odbora Hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka. Vodio je 1 projekt, a kao suradnik sudjelovao je na 2 projekta.
GUK – Gradski muzej Karlovac,
Strossmayerov trg 7, 47000 Karlovac,
www.gmk.hr i FB profil Gradski muzej Karlovac