Probiotici, prebiotici, postbiotici i parabiotici: dostignuće suvremene znanosti, voditelj: Bojan Matijević

Datum i vrijeme:
utorak 3.5.2022., 10:00 - 11:00

Mjesto održavanja:
VELEUČILIŠTE U KARLOVCU, Trg J. J. Strossmayera 9, 47 000 Karlovac

Vrsta događanja:
ONLINE PREDAVANJE

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
VUKA

Detalji

https://us02web.zoom.us/j/7068328801?pwd=dlFYWE1pbEllKzgyOTU4TXV2RW9VQT09
Meeting ID: 706 832 8801
Passcode: 064974

Probiotike možemo naći u mnoštvu različitih proizvoda, nešto manje proizvoda sadrži i prebiotike, a sada je znanost nadogradila ovo područje i uvela postbiotike i parabiotike. Probiotici su žive bakterije i drugi mikroorganizami koji povoljno djeluju na zdravlje čovjeka. Međutim, postbiotici su molekule koje nastaju kao rezultat metabolizma probiotika, a paraprobiotici predstavljaju mrtve mikrobne stanice, mikrobne frakcije ili lizate stanica. Smatra se da metaboliti i/ili dijelovi stanice probiotika mogu imati protuupalno, imunomodulatorno, antihipertenzivno, hipokolesterolemično, antiproliferativno i antioksidacijsko djelovanje. Cilj predavanja je sažeto prikazati znanstvena dostignuća na području probiotika, prebiotika, parabiotika i postbiotika te opisati njihov povoljan učinak na zdravlje.

 

Biografija:

dr.sc. Bojan Matijević rođen je u Karlovcu, Republika Hrvatska. Završio je Prehrambeno-biotehnološki fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Disertaciju „Utjecaj različitih čimbenika na rast i preživljavanje probiotičkih bakterija u rekonstituiranoj slatkoj sirutki“ obranio je 2004. god. Na Veleučilištu u Karlovcu trajno se zapošljava 2005. god., a 2018. god. izabran je u nastavno zvanje profesor visoke škole u trajnom zvanju. Bojan Matijević znanstveno se bavi mikrobiologijom hrane, tehnologijom mlijeka i mliječnih proizvoda, funkcionalnom hranom, a zanima ga i prehrana sportaša i rekreativaca. Objavio je 38 radova te je sudjelovao na brojnim znanstvenim i stručnim kongresima. U koautor je izdao 1 priručnik na hrvatskom i slovenskom jeziku. Član je uređivačkog odbora časopisa Mljekarstvo i Food Sience and Technology, te organizacijskog odbora hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka. Vodio je 1 projekt, a kao suradnik sudjelovao je na 2 projekta.

Napomena:

on line uživo

Bojan Matijević,  bojan.matijevic@vuka.hr

GUK – Gradski muzej Karlovac,
Strossmayerov trg 7, 47000 Karlovac,

www.gmk.hr i FB profil Gradski muzej Karlovac