Zero waste boje,
Katarina Ivanišin Kardum, Marija Crnčević i Lana Bede

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 10.5.2021., 10:00 - 12:00

Organizator:
Gradski muzej Karlovac, Strossmayerov trg 7, 47000 Karlovac

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
opća populacija

Lokacija:
GUK

Detalji:

Radionica „Zero waste boje“ je interdisciplinarni program uz izložbu „Priroda laboratorij boja: tradicionalno tehnološko znanje“, namijenjen svima koji vole stjecati znanja o održivom načinu života, smanjenju količina otpada i zaštiti okoliša i prirode te istovremeno uživati u kulturnom i prirodnom nasljeđu. Tijekom radionice sudionici će otkriti koji su najpoznatiji primjeri bojenja prirodnim bojilima u kućanstvu na jugu Hrvatske, kako učiniti i primjenjivati prirodna bojila porijeklom od broća, luka, šipka… I sve to - bez stvaranja otpada!

Biografija:

Marija Crnčević diplomu inženjerke biologije i magistrice oceanologije stekla je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirala je u području prirodnih znanost na studiju Primijenjene znanosti o moru pri Sveučilištu u Splitu i Sveučilištu u Dubrovniku. Radi na poslovima zaštite okoliša u Gradu Dubrovniku. U okviru svog rada u području zaštite prirode i okoliša sudjeluje i u muzejskim projektima i aktivnostima.

 

Katarina Ivanišin Kardum diplomirala je slikarstvo na City and Guilds of London Art School 1998., a 2000. na Royal College of Art u Londonu završila dvogodišnji Master of Arts poslijediplomski studij slikarstva. Od 2000. do 2008. radi kao slobodna umjetnica i predavačica na diplomskom studiju koledža City and Guilds of London Art School. Nakon preseljenja u Hrvatsku, uz umjetnički rad, od 2009. do 2014. radi kao muzejski pedagog Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, a od rujna 2014. kao viši kustos pedagog Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu.

Autorica je i suautorica brojnih muzejskih interdisciplinarnih aktivnosti namijenjenih različitim ciljnim skupinama u suradnji s ustanovama i udrugama  koje djeluju na području kulture i zaštite okoliša, kao i muzejskih publikacija. Kao umjetnica sudjelovala je na više međunarodnih i tuzemnih izložbi. Dobitnica je 1. nagrade na natječaju HAT nagrada 2015. u Muzeju suvremene umjetnosti, Zagreb.

Lana Bede završila je United World College of the Adriatic u Italiji i diplomirala povijet umjetnosti i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kao stipendist Ministarstva znanosti, prosvjete i sporta. Od 2005. radi kao arhivist u Državnom arhivu u Karlovcu, a od 2009. u Gradskom muzeju Karlovac u zvanju višeg kustosa pedagoga. Autorica je inkluzivne izložbe „Gledam dodirom“ (SEGD Global Design Award 2020, ZGDW Winner 2020, posebno priznanje Hrvatskog muzejskog društva). Aktivna je članica ICOM CECA.

GUK – Gradski muzej Karlovac,
Strossmayerov trg 7, 47000 Karlovac,

www.gmk.hr i FB profil Gradski muzej Karlovac