Kemija i boje, Nikola Biliškov

Datum i vrijeme:
petak 12.4.2019., 11:30 - 12:30

Mjesto održavanja:
Institut Ruđer Bošković, Bijenička cesta 54

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, srednja škola

Lokacija (prostorija):
Dvorana 3. krila

Detalji

Priprava boja jedan je od najstarijih zadataka s kojima je suočena kemija. Štoviše taj je zadatak tisućama godina stariji od naše spoznaje da pripremanje pigmenata i boja spada u ono što zovemo kemijom. I tako je strast za bojama dovela do razvoja mnogih vještina i postupaka, koji su danas važan dio kemijske znanosti i tehnologije. U ovom predavanju bit će predstavljeni i priblioženi neki od tih postupaka, a također ćemo pokušat odgovoriti na pitanje zašto su uopće tvari obojene.

Biografija:

Nikola Biliškov je zaposlen na Institutu Ruđer Bošković kao znanstveni suradnik. Njegov glavni istraživački interes su materijali za pretvorbu i pohranu energije, primjena spektroskopskih metoda te razvoj mjernih instrumenata. Boravio je na Švicarskom federalnom institutu za istraživanje materijala u Zürichu i na Institutu za kemiju Mađarske akademije znanosti. Autor je 23 znanstvena rada, nekoliko stručnih radova, 1 poglavlja u knjizi i 1 znanstvene knjige. Također je aktivan na polju promocije i popularizacije znanosti, a i dugogodišnji je aktivist na području zaštite okoliša, ljudskih prava i izgradnje mira. Dobitnik je priznanja IRB-a za popularizaciju znanosti, nagrade „Krunoslav Sukić“ Centra za mir u Osijeku za knjigu godine te nekoliko nagrada za izlaganja na znanstvenim skupovima.

NAPOMENA:
Kompletan program događanja tijekom Festivala znanosti u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, te sažetke i životopise predavača, možete preuzeti ovdje:

Festival Znanosti Zagreb 2019